Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta nikako ne treba da radite u Španiji da ne biste uvredili domaćine, ali i zaradili novčanu kaznu

Španija

Mnogima je Španija na vrhu “wish” liste za odmor i putovanje. Svake godine ovu zemlju posete milioni turista iz celog sveta.

Iako su ljudi koji tamo žive navikli na horde turista i njihove čudne i drugačije navike, ipak bi trebalo da se informišete šta je to što domaćinima smeta.

Donosimo čak osam stvari koje su veliko “ne” u Španiji:

Ne šetajte se ulicom u kupaćem kostimu

Kada završite sa brčkanjem u moru i leškarenjem na plaži, trebalo bi da se obučete. Protivzakonito je izlaziti na ulice dok nosite samo šorts ili bikini.

Ako želite da izbegnete novčanu kaznu, uvek imajte na umu da treba makar da se ogrnete nekom velikom maramom pre nego što krenete sa plaže.

Ne ignorišite zastave na plaži

Španska obala ima sistem upozorenja koji se koristi da obavesti posetioce o bilo kakvoj predstojećoj opasnosti u okeanu. To se zove „sistem zastave“. Ako brinete o bezbednosti, onda ćete obratiti pažnju na sva upozorenja koja se odnose na velike talase ili jake podvodne struje.

Ne pričajte o religiji

Ne upuštajte se u nepotrebne razgovore i polemike o veri sa Špancima. Katolicizam je najpopularnija religija u zemlji, a Španci svoju religiju shvataju veoma ozbiljno. Da biste izbegli da pređete granicu tolerancije ili da iskažete nepoštovanje, najbolje je da u potpunosti izbegnete ovu temu.

Ne žurite

Ako ste navikli na brzu uslugu kad god izađete, biće vam potrebno vreme da se naviknete na spori tempo Španaca. Naročito u restoranima. Nemojte se iznenaditi ako budete morali da sačekate da konobar preuzme vašu porudžbinu, a verovatno će proći dosta vremena i dok vam hrana ne bude servirana.

Ne zaustavljajte se zbog policajca u civilu

Ako vas zaustavi policajac u civilu, znajte da je reč o prevari. Prema turističkim savetima, kriminal je relativno nizak u Španiji. Ali lopovi nisu neuobičajeni i mogu se prerušiti u policajce da bi vas uhvatili nespremne. U Madridu i Barseloni, kriminalci često posećuju turističke oblasti, a mnogi posetioci su bili žrtve džeparoša, pljački i povremenih nasilnih napada.

Ne vozite bez dozvole

Imajte na umu da oni insistiraju na međunarodnoj vozačkoj dozvoli, pa ne iznajmljujte automobil ako je nemate. Nećete morati da brinete o potencijalnoj novčanoj kazni i zapleni vašeg iznajmljenog automobila dok istražujete grad.

Ne očekujte da svi govore španski

Iako 99 odsto Španaca govori španski, uvek postoji mala mogućnost da ćete naići na nekoga ko ne govori jezik. U zemlji postoji pet nacionalnih jezika, uključujući katalonski, baskijski, galicijski i aranski.

Nemojte ni razmišljati o ranom ručku

Kao što smo napomenuli, njihov tempo je značajno sporiji, pa je vreme za ručak tek od 13 časova. Ručak se služi između 13 i 16 časova Kada dođe vreme za večeru, većina velikih restorana ne počinje da služi hranu pre 20h. Ako mislite da vaš stomak ne može da izdrži toliko dugo, uvek možete da pregrizete neki tapas dok ne dođe vreme za večeru.

Tagovi:
Pročitajte još: