Svakodnevno slušamo savete kako da se zaštitimo od sunca, koje je doba dana najbolje za izlazak u šetnju i slično. Međutim, ono što ovi dobronamerni savetodavci zaboravljaju jeste da veliki broj nas radi tokom leta, a svoje mališane odvodi u vrtiće. A u takvoj situaciji ne možemo da biramo u koje doba dana ćemo napustiti hladovinu (i bezbednost) svog stana.

Slojevito oblačenje

Činjenica je da pre nego što svoje telo izložimo suncu moramo da ga zaštitimo. Ovo posebno važi za nežnu dečju kožu. U slučaju kada vi idete na posao, a dete vodite u vrtić mazanje zaštitnim kremama nije dovoljno. 
Na scenu stupa garderoba, jer ona može da nas zaštiti, ali i da ublaži vrelinu kojom smo okruženi. I u letnjem periodu važi pravilo slojevitog oblačenja, što je odlično rešenje ako sunce u toku dana zameni kiša. Garderoba od laganih, tankih i obavezno prirodnih materijala najbolji je izbor za dete. Iako su moderne majice uz telo, a svaka mama koja ima devojčicu zna da njena lutkica “prati” modne trendove, ipak ih zaobiđite. U tesnim majicama deca se mnogo više znoje, može da se pojavi i osip, a sigurno je i da će se osećati sputano. Na +30 niko ne žele da ga bilo šta steže. Dakle, širi modeli majica, od tankog pamuka ili lana u veselim bojama trebalo bi da zadovolje modne ukuse vaše devojčice. Na sreću, mamama dečaka je malo lakše, jer nijedan dečak ne žudi za tesnom majicom.

Kapa glavu čuva

Rekviziti bez kojih vaše dete ne sme ni da kroči napolje su šešir, kapa, kačket ili marama. Dečju glavu treba zaštititi od direktnog «udara» sunca, zbog sunčanice. Čak iako «zvezda nije upekla» naviknite dete da nosi kapu. Postoji nekoliko varijanti, i svi veći proizvođači dečje garderobe u svom proizvodnom programu imaju i kape (uniseks-mogu da ih nose i devojčice i dečaci), šeširiće i marame (za devojčice) i kačkete (za dečake). Uglavnom se svi prave od prirodnih materijala (pamuka ili lana), ali u svakom slučaju proverite sastav na etiketi. Boju birajte prema boji koja preovladava u garderobi vašeg deteta, jer bi ovaj detalj trebalo da se slaže sa onim što dete nosi!

Devojčice vole suknje

Šta drugo obući devojčici osim suknje? Čak i kada im odredite nešto drugo da obuku, npr. bermudice, one insistiraju na suknji. Već znate da ćete izgubiti silno vreme (a sigurno ne želite da zakasnite na posao), ako pokušate da promenite njenu odluku. Zato i ne pokušavajte! 

Svojoj princezi kupite suknju koja je dovoljno dugačka da može da sedne na nju (često su devojčice u prekratkim suknjicama, a kada sede guzom i butinama dodiruju podlogu, što je vrlo nehigijenski posebno ako sede u autobusu!). Takođe, obratite pažnju na njenu širinu, kako vaša ćerka ne bi bila sputana dok se igra, trči, penje na penjalicu. Ako planirate da je odvedete u parkić, a ona još i voli da se igra u pesku, onda je naviknite da tada oblači bermudice. Biće joj lakše da izvodi razne vratolomije, a pri tom će biti zaštićena od peska koji svuda može da zaluta, pa i u gaćice. 
I ovom slučaju mame dečaka prolaze bolje, jer oni leti mogu da nose samo bermude ili šortseve, ali to ne znači da ne mogu, ili ne treba da se modiraju. Od malena ih navikavajte da «slažu» boje (od čarapica, preko bermuda i majice, do kačketa), a nemojte im uskratiti ni garderobu modernih dezena. Ukoliko budete poštovali ova pravila, vaše dete će biti ne samo lepo obučeno, već će se tako i osećati.