Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Šta treba znati prilikom kupovine školske torbe?

Većina dece ovog uzrasta još nema dovoljno zrele mišiće kojima treba da nose sopstveno telo, a uskoro treba da ponesu nekoliko kilograma knjiga i pribora. Zato pre svega treba povesti računa o veličini i težini prazne školske torbe. Kako dete može da nosi istu školsku torbu nekoliko godina, jer nema potrebe kupovati novu svake školske godine, dobro je da bude od kvalitetnog ali pre svega laganog materijala.

Kakva školska torba se preporučuje?

Ranci su se pokazali kao dobar izbor jer ih deca nose na leđima što se svakako preporučuje zbog rasterećenja kičmenog stuba. U kupovinu ne treba ići bez deteta jer veličina treba da odgovara konstituciji deteta. U prvi razred polaze deca sa 18, 25 ali i sa 44 klograma pa je važno da dete proba torbu koju će nositi. Nikako ne treba kupovati veću jer dete neće da poraste toliko u naredne 2-3 godine koliko i najkvalitetnija torba može da traje. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Ako je ranac veliki dete će ga verovatno i napuniti stvarima, često nepotrebnim. Pre kupovine takođe treba proveriti kolika je najveća knjiga koju dete treba da nosi, da se ne bi dogodilo da torba ne može normalno da se zatvori.

Težina školske torbe

Stručnjaci su izračunali da je dozvoljena težina koju dete sme da nosi 10-15% njegove telesne težne. To znači da dete koje ima 20 kilograma ne sme da nosi školsku torbu koja ima više od 2-3 kilograma. Zato treba voditi računa o veličini i težini pribora (sveske sa manje listova i bez debelih korica, pernice sa što manje olovaka i flomastera). Povremeno izmerite ranac i ako prelazi dozvoljenu težinu pogledajte da li dete nosi stvari koje nisu neophodne.

Detalji koji znače

Na leđnoj strani treba da postoji ojačanje, naramenice treba da budu široke i mekane da se ne usecaju u ramena. Najbolje je da postoji i kaiš koji se zakopča oko struka i tako dobije još jedna tačka oslonca.

Kako pravilno nositi torbu?

Ako sveske i knjige nisu pravilno spakovane takav ranac može da poremeti ravnotežu deteta pri nošenju, a može da dovede i do pada pri naglom podizanju ili skidanju. Prvo treba staviti na leđnoj strani veće i teža knjige, pa napred manje i lakše.

Pravilno nošenje ranca je takođe važno, nosi se na oba ramena, nikako prebačen preko jednog, ili u ruci. Izuzetak su ranci sa točkićima, koji su jako praktični i maksimalno rasterećuju dete, a ima ih i na našem tržištu.

Dodatni pribor, blok, opremu za fizičko ne nosi svakog dana pa ne treba kupovati veću torbu zbog toga, to može da ponese u posebnoj kesi.

Posledice neadekvatnih školskih torbi

Posledice neadekvatnih školskih torbi i nepravilnog nošenja su loša držanja i deformiteti kičmenog stuba i stopala. Koliko je to često kod dece školskog uzrasta ali i studenata govore rezultati redovnih sistematskih pregleda. Iz godine u godinu procenat onih kod kojih se ovi problemi javljaju kao i stepen izraženosti je sve veći. To se takođe odražava i na celokupno zdravstveno stanje dece kao i na koncentraciju pri praćenju nastave, pamćenje, motoričke sposobnosti (izdržljivost, brzinu, spretnost), što sve zajedno utiče na celokupan uspeh u školi. Kada se dete žali da ima česte glavobolje dok uči, pored problema sa vidom koji je čest uzrok tome, naramenice ranca koje se usecaju u ramena zbog težine i tako usporavaju normalan protok krvi ka mozgu, takođe mogu uzrokovati glavobolju.

Kako se u prvim danima stiču navike nošenja školske torbe koje ostaju tokom čitavog školovanja jako je važno pokazati detetu koje polazi u školu kako se pakuju knjige i nosi torba i kontrolisati to kako bi dete to radilo pravilno.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Tagovi:
Pročitajte još: