fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Šta znači ako vam se tokom menstruacije pojave ugrušci: U jednom slučaju hitno morate kod lekara

Bol stomaka

Da li vam se nekad desilo da tokom menstrualnog ciklusa primetite ugruške krvi?

Koliko god vam delovalo strašno, sasvim je normalno da se krvni ugrušci jave tokom menstruacije.

Na početku i na kraju ciklusa, ugrušci mogu biti svetlocrveneboje, ali mogu se javiti i tamnocrveni, čak i braon ugrušci prvih nekoliko dana od početka krvarenja. Do formiranja ugrušaka dolazi jer krvotok radi isuviše brzo, krv ne stiže da oksidira i postaje peviše gusta i zamućena. Kako ne biste izgubili previše krvi, krvna plazma i trombociti zajedno stvaraju krvne ugruške. Takođe, ugrušci se javljaju kada krv neko vreme stoji u materici, na primer kada dugo ležite, a potom ustanete.

Grlić materice mora da se raširi kako bi veliki krvni ugrušci mogli da izađu i to može da izazove jači bol. Ako imate bolne menstruacije i grčeve tokom ciklusa, ovo je deo uzroka tih tegoba.

Sa druge strane, ako imate obilna krvarenja u kombinaciji sa izrazito velikim ugrušcima, to može biti ozbiljno.

Veličina ugruška koja je normalna jesu ugrušci prečnika do 1,5-2 cm, dok su ugrušci veličine loptice za golf opasni, pogotovo ako se pojavljuju na svaka dva sata.

Ako morate da menjate tampon ili uložak na svakih sat vremena, to može biti razlog za brigu, izuzev ako se to dešava samo ponekad ili jedan dan u toku ciklusa. Ako se preobilno krvarenje javlja češće, obratite se svom ginekologu.

Velike krvne ugruške tokom ciklusa mogu izazvati, između ostalog: bolest štitne žlezde, miomi i polipi na materici, poremećaj krvarenja, rak materice ili grlića. Ako se krvni ugrušci jave tokom trudnoće, hitno se javite lekaru jer to može biti znak spontanog pobačaja ili vanmaterične trudnoće.

Tagovi:
Pročitajte još: