Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Statue iz drevnog Egipta prodate za 265.000 dolara, pre aukcije smatrane replikama

Egipat

Par isklesanih statua koje se koriste kao baštenski ukras prodate su za više od 265.000 dolara nakon što je otkriveno da su relikvije drevnog Egipta stare više hiljada godina, saopštila je aukcijska kuća Mender.

Aukcionari su ih nabavili iz istočne Engleske tako što su ih vlasnici pozvali jer su želeli da ih se otarase zbog selidbe, a statue su kupljenje pre 15 godina na drugoj aukciji “za nekoliko stotina dolara” i verovalo se da su replike egipatskih figura iz 18. veka, saopštio je aukcionar Džejms Mender. On je rekao da je jednoj statui čak glava bila pričvršćena cementom.

“Nismo ih doveli u pitanje i stavili smo ih na aukciju po ceni od 410 do 680 dolara, a onda je aukcija jednostavno postala ‘luda'”, rekao je Mender, prenosi CNN.

On je objasnio da su Englezi u 18. veku putovali Evropom i kupovali razne predmete.

“Mi smo samo pretpostavili da se radi o predmetima Grand Tur iz 18. veka. Ispostavilo se da su stari hiljadama godina i da su pravi. Tako da je to zaista neverovatno”, rekao je on dodajući da je vest o konačnoj prodaji najviše iznenadila vlasnike. Mender je rekao da se radi na praćenju porekla statua i da se još ne zna pravi datum nastanka.

Tagovi:
Pročitajte još: