Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Štrajk radnika UPS-a mogao bi biti veliki udar na američku privredu

ŠTRAJK RADNIKA UPS-A

Desetodnevni štrajk radnika UPS-a, kompanije za dostavu pošiljki u zemlje širom sveta, mogao bi koštati američku ekonomiju 7,1 milijardu dolara.

Anderson Economic Group kaže da će udar na preduzeća i potrošače iznositi 4,6 milijardi dolara, uzrokujući „značajnu i trajnu štetu malim preduzećima, radnicima u domaćinstvu, samostalnim preduzetnicima i online trgovcima širom zemlje“.

Ostali troškovi uključuju procenjene direktne gubitke u UPS-u od 816 miliona dolara, kao i 1,1 milijardu dolara izgubljenih plata 340.000 članova sindikata u kompaniji.

Preostale troškove snosili bi dobavljači UPS-a i iz izgubljenih poreskih prihoda, prenosi klidž.

Sindikat je saopštio da će stupiti u štrajk 1. avgusta ukoliko do tada ne bude postignut dogovor o novom ugovoru.

Pregovori između kompanije i sindikata su prekinuti prošle sedmice uz međusobne optužbe obe strane.

Ranije je rečeno da će, ako dođe do štrajka, biti kriva kompanija što se nije pristala na ekonomski paket koji sindikat traži uprkos tome što je njegova zarada skoro udvostručena tokom tekućeg petogodišnjeg perioda.

Iz kompanije je saopšetno da neće komentarisati istraživanja trećih strana i da se i dalje nada da će postići dogovor sa sindikatom kako bi se izbegao štrajk.

UPS je u petak saopštio da je počeo da obučava radnike koji nisu deo sindikata, uključujući i menadžere, kako bi pomogli u nastavku nekih operacija ako dođe do štrajka.

UPS ima skoro 100.000 nesindikalnih zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama, a do sada je imao samo jedan nacionalni štrajk u svojoj istoriji i to 16-dnevni štrajk ekipe Teamsters 1997. godine.

Tokom tog štrajka je zatvorio sve operacije i nije pokušao da izvrši isporuke.

Tagovi:
Pročitajte još: