Stručni skup o konsolidovanju poslovanja u Somboru

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor danas je održan sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu na temu „KAKO ODRŽATI VITALNOST KOMPANIJE I KONSOLIDOVATI POSLOVANJE“

Ovo je drugi u nizu od 17 planiranih skupova koji će biti održani širom Srbije,  a kojim je započela realizacija druge faze programa koji PKS sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Brupe Svetske banke, uz podršku Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Otvarajući skup direktor RPK Sombor Zoran Bulatović je istakao da je cilj programa smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštititi poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja.

Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, izbegavanje krize, ozdravljenje i restrukturiranje poslovanja i rešavanje problema korišćenjem raspoloživih instrumenata na koje program ukazuje, rekao je direktor RPK Sombor Zoran Bulatović.

„PKS je posebno posvećena razvoju medijacije jer je ovaj postupak prepoznala kao jedan od raspoloživih instrumenata konsolidacije poslovanja svojih članova –kako medijaciju u privrednim sporovima, tako i u postupku  sporazumnog finansijskog restrukturiranja stečaja. Zbog toga je zaključen sporazum o saradnji sa Privrednim apelacionim sudom – zajednički cilj je da se medijacija približi privrednicima, da se dovoljno promoviše, kako bi je privrednici prepoznali kao bolji, brži, jednostavniji i korisniji put do rešenja spornih odnosa od parnica“, istakao je direktor RPK Sombor.

Obraćajući se privrednicima i medijima Dušanka Golubović gradonačelnica grada Sombora podsetila je na dobru saradnju grada Sombora i RPK Sombor, izrazivši spremnost grada da uzme aktivno učešće u svim programima i projektima od značaja za privredu.

„Jedan od najznačajnijih poslova lokalne samouprave je sigurno stvaranje uslova za privredni razvoj Sombora te smo se i do sada trudili da se privreda više uključi u rad lokalne samouprave tj. da se što  više čuje glas privrednika, ono šta je neophodno za opstanak i rad kompanija, edukaciju zaposlenih i drugo. U tom smislu grad Sombor se trudi da na maksimalno transparentan način koristi sve budžetske prihodi da iz toga privreda oseća svoje benefite, kako bi privredni rast grada bio stabilan“, istakla je gradonačelnica u svom obraćanju dodajući da je zato ovo značajan vid saradnje, kako bi smo doprineli da uslovi poslovanja budu što kvalitetniji.

Izvor: sombor.rs