Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Štucanje kod beba je normalna pojava: Postoji više uzroka, a ovo su trikovi da ga zaustavite

Beba štuca

Pitanja kao što su zašto beba tako često štuca, da li često štucanje može da bude opasno sama se nameću. Ovo je nešto sasvim prirodno i nema razloga za brigu!

Štucanje je uzrokovano nezrelim mišićima dijafragme, koji kontrolišu disanje kod beba. Štucanje se pokreće naglim kontrakcijama mišića dijafragme u ritmičkim intervalima udisanja. Ovde se glasnice zatvaraju na kratko, a rezultat je “štucanje” koje čujemo.

Važno je da znate da kako vaša beba bude rasla, tako će štucanje sve ređe da se javlja, kao i to da štucanje najviše pogađa prevremeno rođene bebe.

Okidači za kontrakciju dijafragme mogu biti različiti: hladnoća oko stomaka, pa tako beba može da štuca kada je skinete da promenite pelene. Zato nije zgoreg u zimskom periodu imati grejalicu pored kako bi bebi bilo lakše. Uzrok štucanja može biti i žustro okretanje ili spuštanje bebe na krevet, zatim brz unos hrane u većim količinama, kao i gutanje vazduha dok beba sisa ili dok je hranite iz flašice, kao i brza promena temperature u stomaku u susretu sa previše hladnom ili toplom hranom. Čak i psihološki faktori mogu da budu izazivači štucanja kao što su uzbuđenje, smeh, strah ili šok. Prihvatite činjenicu da beba može da štuca i bez posebnog razloga. Ono što treba da znate jeste da se beba navikla na štucanje od rane trudnoće i generalno na nju to ne utiče loše.

Kako sprečiti štucanje, s obzirom na to da stari trik sa zadržavanjem vazduha ne možemo da primenimo kod bebe. Ovi saveti vam mogu pomoći!

Nastojte da uvek budete mirni dok držite i podižete bebu, da vaši pokreti budu nežni i odmereni, da je ne podižete i ne spuštate naglo. Mazite je po leđima i stomaku blagim masirajućim pokretima. Ako se štucanje javi tokom hranjenja bebe obmotajte joj stomak ugrejanim peškirom, a zatim joj pomozite da podrigne nakon svakog jela. Određene vežbe mogu biti od pomoći kod štucanja: blago prislonite kolena ka grudnom košu, ovo će menjati ritam disanja kod bebe. Uvek nastojte da beba bude udobno povijena. Izbegavajte temperaturne promene čak i kada leži u krevetu!

Tagovi:
Pročitajte još: