Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Štucanje

Bezazleno jeste, ali ume da bude neprijatno. Štucanje je izazvanom iznenadnim, nevoljnim grčenjem dijafragme, i često ume da potraje – srećom, ima efikasnih prirodnih sredstava da ga obuzdamo.

download (2)

Kad mišić dijafragme počne da se periodično grči, otvor između glasnih žica se naglo zatvori da bi zatvorio dovod vazduha, što proizvodi specifični zvuk štucanja. Uobičajeni uzroci štucanja su sledeći: širenje želuca nakon (obilnog) jela ili pića, iznenadno uzbuđenje, iznenadna promena spoljašnje temperature (na primer, hladan tuš), veoma hladni ili vrući napici, alkohol, previše pušenja, gorušica, vraćanje želudačne kiseline…

Domaći lekovi da brzo prekinemo štucanje (čaj od kamilice, voda, med, šećer, đumbir).

Kamilica opušta mišiće, pa je zato dobra da se opusti grč dijafragme povezan sa štucanjem. Popijte topao čaj od kamilice – to ti trebalo da odmah prekine štucanje.

Šećer, ovo je jedan od najstarijih lekova za štucanje i deluje na sličan način kao i med. Uzmite kašičicu šećera i držite u ustima dok se ne rastopi, potom progutajte. Naravno, ako brinete i o zdravlju, umesto rafinisanog belog šećera možete da uzmete zdraviji smeđi šećer od šećerne trske, ili još zdraviji kokosov šećer.

Veoma sladak i dobar da prekinemo štucanje, to je med. Uzmite kašičicu meda i pustite da vam kliziniz grlo. Brojte do devet. Veoma sladak ukus meda opustiće mišić i učiniti da štucanje prestane. 

Ogulite komadić svežeg korena đumbira i izgrickajte ga. Veoma jak ljut ukus đumbira smesta će delovati na dijafragmu i prekinuti štucanje. Ako vam je to previše ljuto, gucnite malo čaja od đumbira. 

Čim štucanje počne, popijte čašu voda naopačke. To znači da, okrenete glavu ka dole i tako popijete čašu vode. Veoma brzo prestaje štucanje.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: