Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Subvencije za samozapošljavanje dobilo 35 nezaposlenih lica

Grad Sombor nastoji da sprovođenjem  raznih mera i  programa smanji  broj nezaposlenih lica na teritoriji lokalne samouprve. Neke od mera su dodela subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih lica i dodela subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta za lica iz teže zapošljiivih kategorija.

Posle sprovedenog konkursa, odlučeno je da  subvencije za samozapošljavanje dobije 35 nezaposlenih lica, a poslodavci su dobili sredstva za zapošljavanje 18 lica  teže zapošljivih kategorija.

Uručenje ugovora licima, odnosno poslodavcima, kojima su dodeljena sredstva obavljeno je u velikoj sali lokalne samouprave uz prisustvo gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, Save Dojića, člana Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Sekule Tanjevića, direktora somborske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Obraćajući se prisutnima Gradonačelnica je istakla da Grad, kao i građani,  očekuje da u Sombor dođu investitori i zaposle veliki broj ljudi,  ali je od velikog značaja da Somborci sami preduzimaju akcije u pogledu sopstvenog zapošljavanja.

-Očekujemo da Somborci sami razmišljaju o svojojoj budućnosti i da preduzimaju akcije koje  će im omogućiti da budu svoje gazde. U tom smislu subvencije za zapošljavanje predstavljaju pravi put  i veliku hrabrost za one koji ulaze u ovakav posao. Želim da današnji sastanak  bude podsticaj za sve one koji žele da preuzmu sudbinu u svoje ruke da se odvaže na ovakav korak – kazala je Gradonačelnica i dodala da postoje brojni fondovi koji daju sredstva za započinjanje  biznisa i kao primer navela republičke i pokrajinske razvojne fondove, te gradske subvencije.

-Čestitam na hrabrosti onima koji su odlučili da pokrenu sopstveni posao i želim da znaju da će u tome i ubuduće imati našu podršku. Ne želim da se zaključenjem ovog ugovora i praćenjem, završi naše poslovanje. Želimo da vas vidimo i u nekoj  od narednih godina kao korisnike subvencija za novo zapošljavanje, a time ćete pokazati da je  vaš biznis uspešan – kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović i zahvalila se poslodavcima koji su pokazali socijalnu odgovornost i omogućili novo zapošljavanje 18 sugrađana  iz kategorije teže zapošljivih lica.

Sekula Tanjević, direktor somborske filijale NSZ je istakao da se u sprovođenju mera zapošljavanja na podruju filijale Sombor posebno ističu Grad Sombor i opština Odžaci.

-Nacionalni plan zapošljavanja je predvideo republički, pokrajinski i lokalni nivo finansiranja zapoljšavanja. Zahvaljujući svim merama sva tri nivoa vlasti, somborska filijala NSZ  Sombor je ove godine zaposlila 850 lica, od kojih  340 na javnim radovima, kroz samozapošljavanje 170, kod novih poslodavaca je zaposleno 140 lica, 90 lica se nalazi ili će biti na stručnoj praksi, a zaposleno je i oko 100 lica sa invaliditetom. Grad Sombor je ove godine za javne radove, samozapošljavanje, novo zapošljavanje izdvojio oko 27 miliona dinara i posle Novog Sada je lokalna samouprava koja najviše sredstava izdvaja za ove namene – kazao je Tanjević.

Tagovi:
Pročitajte još: