Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sudija odbio Googleov zahtev: Tužba vredna 5 milijardi dolara protiv kompanije ostaje u igri

Google

Sudija u Kaliforniji odbio je zahtev kompanije Google za presudu bez suđenja u velikoj tužbi vrednoj 5 milijardi dolara.

Korisnici tvrde da je Google narušio njihovu privatnost praćenjem njihove aktivnosti pretraživanja čak i kada koriste režim Inkognito u Chrome pregledaču.

Sudija smatra da postoji pitanje koje zahteva suđenje u vezi sa obećanjem kompanije Google da neće prikupljati podatke korisnika tokom privatnog pregledanja, što približava slučaj rešavanju ili suđenju.

Tužioci tvrde da Google skladišti obične i podatke o privatnom pregledanju zajedno, koristeći ih za slanje personalizovanih oglasa.

Tvrdnje obuhvataju informacije da kompanija koristi mešane evidencije za slanje personalizovanih oglasa i da može jedinstveno identifikovati korisnike agregiranjem anonimnih tačaka podataka.

Sudija je priznao da postoji tržište za podatke o pregledanju i da navodno tajno prikupljanje Google-a sprečava tužioce da učestvuju u njemu.

Samo novčana nadoknada nije dovoljna

Sud je rekao da sama novčana nadoknada nije dovoljna i da je potrebno preventivno delovanje kako bi se rešilo navodno prikupljanje podataka o privatnom pregledanju od strane Google-a.

Tužba je podneta 2020. godine i traži najmanje 5 milijardi dolara štete.

“Odlučno osporavamo ove tvrdnje i snažno ćemo se braniti protiv njih”, odgovorio je Google na sudijino odbijanje njegovog zahteva.

Tagovi:
Pročitajte još: