Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sutra glasanje za predloge projekata građana

Grad Sombor  je i 2017. godine pristupio sprovođenju projekta „Participativno budžetiranje“ čiji je osnovni cilj da građani svojim predlozima učestvuju u kreiranju budžeta za 2018. godinu.

O sprovedenom prikupljanju predloga i završnom glasanju govorili su Sava Dojić, predsednik Tima za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ i član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Branislav Svorcan, član Tima i pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja.

Dojić i Svorcan su podsetili da je u prvom delu sprovođenja projekta dostavljeno 948 upitnika sa 42 predložena projekta.

„Najviše upitnika bilo je sa predlogom rekonstrukcije vrtića  u Kljajićevu, čak  565 listića, što znači da su se Kljajićevčani dobro organizovali. Predlog  ugrađivanja liftova za osobe sa posebnim potrebama, za majke sa bebama u kolicima i druge osobe, dostavljen je na 220  listića, dok  je po  broju  dostavljenih listića treći  predlog rekonstrukcije dečjeg igrališta i parka u ulici Vere Gucunje u Somboru. Ovi predlozi nalaze se i na listiću za finalno glasanje“, kaže Dojić i navodi da je bilo dosta interesantnih predloga građana.

„Predlozi građana su podudarni sa vizijom razvoja grada koju ima Gradska uprava. Izdvojio bih predloge za uređenje biciklističkih staza na više lokacija u gradu, predloge za izgradnju javnih toaleta, postavljanje stalaka od gvožđa za cveće, oglasnih tabli na frekventnim mestima. Kada je reč o biciklističkim stazama mogu da kažem da je počela izrada  detaljne regulacije biciklističkih staza u gradu Somboru, posle čega ćemo početi  izgradnju, a planirali smo i postavljanje oglasnih tabli na frekventnim mestima. Pojedine predloge,  kao što je pitanje vodotornja kod železničke stanice koji predstavlja opasnost za sugrađane i okolinu,  grad  ne može sam da isfinansira.

Zadovoljni smo odzivom građana i  nastojaćemo da realizujemo više projekata, posebno onih koji mogu da se odrade kroz redovnu delatnost  javnih komunalnih preduzeća“, istakao  je Dojić.

Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja naveo je da je Tim za implementaciju  projekta „Participativno budžetiranje“ odlučio da i ove godine omogući  da građani glasaju  putem flajera i glasačke kutije koja se nalazi u Gradskom uslužnom centru i putem interneta, odnosno obrazca  koji  je  postavljen na zvaničnoj internet stranici grada.  Finalno glasanje je počelo 20. novembra i trajaće do 24. novembra, kada ćemo organizovati i glasanje na Trgu Svetog Đorđa u vremenu od 10.00 do 11.00 časova. Na Trgu, prema „Pijaci u lancima“ biće  postavljena glasačka kutija sa flajerima“, kazao je Svorcan  i pozvao građane da glasaju za jedan od tri predloga u kojima prepoznaju  interes ne samo predlagača,  već  i interes šire zajednice, te da kasnije podrže i prate realizaciju projekata koji dobije najveću podršku.

Za realizaciju projekata u okviru „Participativnog  budžetiranja“ biće izdvojeno  tri miliona dinara.

Izvor: sombor.rs

Tagovi:
Pročitajte još: