Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sutra u somborskom Crvenom krstu akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Sombor u saradnji sa Službom za transfuziju krvi sutra, 26. oktobra 2018. godine od 9 do 12 sati organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija će biti održana u prostorijama Crvenog krsta, Apatinski put 19, a organizatori pozivaju sve punoletne osobe koje mogu da daju krv, da pokažu svoju humanost.

Prvog septembra tekuće godine počela je primena Zakona o transfuzijskoj medicini. U skladu sa odredbama zakona, a počev od 1. septembra, građani koji žele da daju krv, ubuduće će to moći učiniti isključivo na unapred određenim terminima organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi, u prostorijama Crvenog krsta Sombor, Apatinski put 19, Sombor.

– Primena novog Zakona o transfizijskoj medicini imaće najveći uticaj na dobrovoljne davaoce krvi u sredinama gde su postojale Službe za transfiziju krvi u kojima su davaoci krv mogli dati svakog radnog dana, tokom pre podneva. Sada će to moći da urade dva puta mesečno u prostorijama Crvenog krsta. U Apatinu, Kuli i Odžacima ne menja se ništa, jer su u tim opštinama i do sada akcije bile organizovane u Crvenom krstu, kaže Biljana Klipa, sekretarka Crvenog krsta Sombor.

Služba za transfuziju krvi u Opštoj bolnici u Somboru ne bavi se više dobrovoljnim davalaštvom krvi.

– Molim naše stare davaoce koji su krv navikli da daju na drugom mestu, da ih ova promene ne omete, te da i dalje nastave da daju krvi. S druge strane, kao i uvek zamolila bih naše građane koji do sada nisu davali krv da ovo shtave kao, da tako kažem, jednu društvenu obavezu, rekla je prim. dr Marija Gutović, predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Sombor i Komisije Crvenog krsta Vojvodine.

Krvi mogu dati osobe od 18 do 65 godina. Muškarci krv mogu dati četiri, a žene tri puta godišnje.

Izvor: Radio Dunav

 

Tagovi:
Pročitajte još: