Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Svaki dan ga koristite u WC-u, a ne znate kakve infekcije izaziva! U njemu bakterije samo “rastu” – ovako ih se rešite

Kupatilo

Bakterije su svuda oko nas i sastavni su deo našeg života. Čak se nalaze i u nama – one dobre, ali i loše nastanjuju naša creva. Kada pomislimo koje to mesto najviše obiluje bakterijama u našoj kući, prva pomisao mnogima bude kupatilo, tačnije WC šolja.

Međutim, prema rečima dr Skota Voltera, u pitanju je nešto drugo što nam nikada ne bi palo na pamet, a redovono smo u dodiru sa njim. On je upozorio da je najprljaviji deo kupatila tuš, koji može da podstakne rast bakterija i dovede do stvaranja opasnih “biofilmova”. Šta je biofilm? Bakterije vremenom mogu da naprave sopstvenu koloniju koja se zove “biofilm”. Biofilmovi se često manifestuju u obliku ljigave supstance, koju je veoma teško ukloniti i koja se ne može uništiti jednostavnim pranjem.

Biofilm je, rekao je dermatolog iz Denvera, “tvrđava” bakterija koja raste u glavama tuševa. I upravo ova grupa mikroorganizama ima “veliki značaj za javno zdravlje”, prema Nacionalnoj američkoj medicinskoj biblioteci, jer može da dovede do “određenih zaraznih bolesti” i “različitih infekcija”.

Ukoliko su bakterije prisutne i nagomilavaju se tokom vremena, biofilmovi mogu da dovedu do kožnih oboljenja i respiratornih problema, posebno kod onih sa slabim imunitetom.To uključuje pušače i one sa plućnim bolestima.

“Kada se tuširate, te bakterije, kvasac i gljivice se raspršuju, pretvarajući se u nešto nalik spreju”, rekao je lekar, koji je prikupio preko 5,5 miliona pregleda i više od 400.000 lajkova.

Konkretno, bakterije koje se nalaze u glavama tuševa mogu “da dovedu do kožnih bolesti i drugih stanja”, kaže Volter, koji je upozorava na sledeće infekcije:

Malassezia: skalpa
Acanthamoeba: očiju
Pseudomonas: ušiju
Lehoonella/Micobacterium: pluća
Folikulitis i postoperativna infekcija
Da biste očistili tuševe i otarasili se biofilma, Volter preporučuje da ga uklonite i stavite da odstoji u posudi sa alkoholnim sirćetom najmanje četiri sata.

Tagovi:
Pročitajte još: