Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Svaki dinar znači: Trikovi za uštedu goriva na kojima ćete biti zahvalni

Vožnja

S obzirom na to koliko su cene goriva skočile, sasvim je razumljivo što vozačima svaka ušteđena kap, prilikom vožnje automobila, znači.

Logično, najveću uštedu biste napravili nekorišćenjem automobila, ali s obzirom na to da svi znamo da je tako nešto nemoguće, primenite ovih nekoliko saveta za vožnju i održavanje automobila, kako biste uštedeli poneki dinar.

Pritisak u gumama

Ovo je jako bitna stavka, pa bi bilo dobro da ga redovno proveravate i držite se propisanog, jer ćete na taj način uštedeti do pet posto goriva. Gume sa preniskim pritiskom imaju veći otpor kontrljanja, pa uzrokuju veću potrošnju.

Potrošni delovi

Redovno ih menjajte na automobilu. Recimo, ulje u motoru, prljave svećice, zapušeni filteri i slično. Sve to povećava potrošnju goriva, a redovnim održavanjem automobila, možete da uštedite čak četiri posto goriva.

Gasite motor

Ukoliko procenite da ćete negde stajati duže od jednog minuta, recimo pred semaforom u većim kolonama, obavezno ugasite motor dok čekate. Na ovaj način ćete uštedeti gorivo, jer ukoliko je uključen, čak i dok miruje, odnosno u praznom hodu, on takođe troši gorivo.

Grejanje

Ukoliko planirate da se vozite na kratkoj relaciji, nemojte paliti grejanje u automobilu, Dok se auto bude zagrejao, vi ćete već biti na odredištu. Na dužim relacijama, grejanje držite na nižim temperaturama. Verovali ili ne, ali grejanje klimom može da vam poveća potrošnju za oko tri posto.

Gume

Ukoliko su loše, gume takođe mogu da povećaju potrošnju goriva, pa je zato neophodno da izaberete kvalitetne gume. One jesu skuplje, ali se dugoročno i te kako isplate, jer imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može da troši više, jer mu je potrebno više energije za kretanje.

Tagovi:
Pročitajte još: