Sve spremno za referendum!

Referendum o formiranju Mesne zajednice u Romskom naselju u Apatinu biće održan od petka 23. do utorka 27. decembra, u periodu od 8 do 20 sati. Pravo glasa na referendumu ima tačno 1403 žitelja ovog naselja a glasanje će biti obavljeno na jednom biračkom mestu.

Na sednici skupštine opštine Apatin održanoj krajem novembra pred odbornicima se našao i Predlog Odluke o raspisivanju referenduma u Romskom naselju na teritoriji opštine Apatin. Diskusija o ovoj tački trajala je dugo. Opozocija, tačnije odbornička grupa Socijalističke partije Srbije bila je protiv, dok je vladajuća većina okupljena oko Srpske napredne stranke iznela stav da “Romi u narednim godinama treba da odlučuju sami o sebi”.

Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin prenela je stav lokalne samouprave prema kojem je stanovnicima Romskog naselja omogućeno da samostalno odlučuju o svojoj budućnosti, za šta nije bilo sluha u prethodnom periodu.

“Na ovaj način dajemo pravo tim ljudima da odluče šta žele. Možda bi Romi hteli da imaju svoju školu, ambulantu sa izabranim lekarom, kanalizaciju, itd. Davanje prava građanima koji žive na jednoj teritoriji grada da sami odlučuju o svojim potrebama i prioritetima direktno će uticati na poboljšanje uslova njihovog života.” – istakla je Koraćeva.

Na opasku opozicije da “nam nije potrebna Mesna zajednica u Romskom naselju”, zamenica predsednika opštine je rekla da je se u tome ogleda razlika između prethodne i sadašnje vlasti.

“Ovde nije reč o tome šta je meni potrebno ili šta je vama potrebno. Meni možda nije potrebna Mesna zajednica Romsko naselje, ali sam uverena da je itekako potrebna ljudima koji tamo žive.” – replicirala je Dubravka Korać, bivšem zameniku predsednika opštine iz redova SPS-a Miodragu Bakiću.

U danima nakon toga oglasili su se i ostali politički akteri u našoj opštini. U našu redakciju stigla su saopštenja opštinskih odbora političkih stranaka u Apatinu u kojima se ističe podrška i pozivaju građani da izađu na referendum i podrže formiranje Mesne zajednice.

Između ostalog OO SDPS poručuje da bi “veće učešće Roma u društvenom i političkom životu šire društvene zajednice doprinelo podizanju kvaliteta života u samom Romskom naselju ali i ukazalo na probleme i potrebe žitelja ovog naselja koje lokalna samouprava možda uvek ne prepoznaje na najadekvatniji način”. Apatinski radikali pozivaju građane Romskog naselja da izađu na referendum i podrže formiranje Mesne zajednice “kako bi na što bolji način zadovoljili opšte, zajedničke i svakodnevne potrebe i što efikasnije rešavali probleme sa kojima se susreću”.

Opština je formirala Komisiju za sprovođenje referendum na čijem čelu je pomoćnik predsednika opštine Apatin Jevto Milojević. U izjavi za 025info Milojević je istakao da su usvojene sve neophodne odluke koje se moraju doneti pre samog izjašnjavanja građana. Prema njegovim rečima, odluka Skupštine opštine Apatin o sprovođenju referenduma od 23. do 27. decembra, u vreme katoličkog Božića, je ispravna, jer će većina građana u tom periodu biti u prilici da glasa i donese ovako važnu odluku.

Romsko naselje ima nešto više od 3.000 stanovnika, a biračko telo je tačno 1.403. Naselje je veća mesna zajednica nego što su Kupusina i Svilojevo a nešto manja od Prigrevice i Sonte. Govoreći o veličini ovog naselja, Milojević je dodao da stanovnici, kojih ima preko 3.000, najbolje znaju šta im je potrebno kako bi svoju sredinu učinili boljom za život.

Romi o referendumu:

Adam Petrović, penzioner

Zalažem se za Mesnu zajednicu u Romskom naselju već nekoliko godina unazad. Ovo je istorijski trenutak. Mi znamo šta time dobijamo. Apelujem na sve građane Romskog naselja da izađu na referendum i glasaju “za”.

Franja Nikolić, preduzetnik

Želeo bih da pozovem sve građane da izađu i podrže formiranje Mesne zajednice. Trebalo je ovo da se desi mnogo ranije ali nikad nije kasno. Loše ljudi žive, ovo je nešto što će da promeni kvalitet života, jer ćemo sami da odlučujemo šta nam treba.

Stevan Ignjac, radnik

Mesna zajednica je budućnost Romskog naselja. Ako mogu da imaju sela u opštini red je da imamo i mi jer u naselju živi mnogo ljudi. To će nam doneti prosperitet.

Adam Balog, penzioner

Da je sreće da smo pre 20 godina dobili šansu za Mesnu zajednicu. Svi smo sigurni da će nam biti bolje, sami ćemo odlučiti o našoj sudbini i nećemo zavisiti od raznih obećanja kojih smo se naslušali u poslednjih mnogo godina.

Izvor: 025info.rs