fbpx
20°C
Clear sky

Svečano otvorene Paraolimpijske igre u Tokiju!

Paraolimpijske igre zvanično su otvorene svečanom ceremonijom i defileom parasportista na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Photo/Eugene Hoshiko

 

Srpsku delegaciju od 21 člana, na svečanoj ceremoniji otvaranja, predvodili su  paraatletičarka Saška Sokolova i parastrelac Laslo Šuranji, koji su nosili zastavu Republike Srbije. Paraolimpijski tim Srbije će na ovim Igrama predstavljati 20 parasportista, a nadmetaće se u sedam sportova – stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i tekvondu. 

Paraolimpijski komitet Srbije

 

Pod zastavom Srbije srpski paraolimpijci su osvojili 3 medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, 5 u Londonu i rekordnih 9 medalja na poslednjim Igrama u Riju.  

Od  naših parasportista prvi će na borilište stonoteniseri, koji će od 25. avgusta nastupiti u pojedinačnim takmičenjima. Istog dana nastupiće i naša predstavnica u plivanju.

Na najvećoj sportskoj manifestaciji osoba sa invaliditetom učestvovaće 4.400 paraolimpijca iz preko 160 zemalja sveta i boriće se za najsjajnija odličja u 22 sporta i 539 sportske discipline sve do 5. septembra, kada se Igre završavaju. 

Photo/Shuji Kajiyama

 

Prve Paraolimpijske igre održane su 1960. godine u Rimu i na njima su se održala takmičenja u šest disciplina: atletici, plivanju, košarci, stonom tenisu, mačevanju i streličarstvu. Učestvovalo je oko 400 parasportista iz 23 države. 

Igre se održavaju na svake četiri godine, a od 1988. godine se održavaju odmah nakon završetka Olimpijskih igara, u istoj zemlji, na istim sportskim borilištima.

Zvanični moto ovogodišnjih Paraolimpijskih igara je „Imamo krila“.

Na ovim Igrama imamo dva debitantska sporta, a tu su badminton i tekvondo. 

Pored rekordnog broja sportista, ove Paraolimpijske igre imaju i najveći broj žena koje učestvuju, na ovim Igrama takmičiće se 1.853 parasportistkinja.

 

Milan Grahovac

Foto: Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama/Eugene Hoshiko

 

Tagovi:
Pročitajte još: