Svečano pušten u rad zalivni sistem u Bačkom Gračacu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković juče su u Bačkom Gračacu svečano pustili u rad Zalivni sistem Agrolika, u prisustvu velikog broja zvanica, među kojima je bio i pomoćnik predsednice opštine zadužen za privredu i poljoprivredu Andrija Hajdu.

Reč je o projektu ZZ “Agrolika” vrednom 2,5 miliona evra, a na taj način gračačka zadruga će moći da zaliva hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zvonko Banjeglav, direktor Zemljoradničke zadruge “Agrolika” tom prilikom je rekao da je zamisao o izgradnji sistema za navodnjavanje duga 20 godina i da je napokon ostvaren san preduzeća koje trenutno zapošljava osamdesetak radnika i obrađuje 2.000 hektara, te da je kompletna investicija realizovana iz sopstvenih sredstava.

On je dalje istakao da je osnovna ideja čitavog projekta da se u svakom trenutku u toku godine dobijaju stabilni i visoki prinosi poljoprivrednih kultura.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je pohvalio jedan ovako značajan poslovni korak ZZ “Agrolika” i upoznao prisutne sa ovogodišnjim planom rada resornog pokrajinskog sekretarijata, gde je, pored ostalog, naglasio da je za ovu godinu u pokrajinskoj kasi izdvojeno 50 odsto više novca za razvoj poljoprivrede.

Radojević je naveo da je ZZ “Agrolika” sjajan primer društveno odgovornog preduzeća koje čini sve što je potrebno za kvalitetniji život na selu, posebno naglasivši pomoć zadruge u izgradnji pravoslavne crkve u Bačkom Gračacu, kao i razne vidove pomoći ustanovama, sportskom društvu i udruženjima građana u selu.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković je rekla da je počastvovana pozivom da prisustvuje jednom ovako važnom događaju za “Agroliku”, koja služi za primer u čitavoj Srbiji, te da će ona i njeni saradnici uz pomoć viših nivoa vlasti uvek pomagati gde je to potrebno i moguće.

Zalivni sistem se snabdeva vodom iz Velikog bačkog kanala, a crpna stanica je kapaciteta 600 litara u sekundi. Trafostanica je jačine 630 kilovatampera, cevovod je dugačak 11 kilometara, a energetski kablovi za napajanje centar pivot uređaja 23 kilometra.

Ceo sistem za navodnjavanje ima 12 centar pivot uređaja i pravljen je sa mogućnošću proširenja. Izvođač radova bila je firma “Agroakva” iz Veternika, a radovi na izgradnji trajali su osam meseci.

Izvor: Radio Odžaci