Svetski dan prve pomoći obeležen u Odžacima pokaznom vežbom

Svake druge subote u septembru obeležava se Svetski dan prve pomoći. Crveni krst Odžaci je povodom ovog dana organizovao pokaznu vežbu iz prve pomoći koja je održana danas u OŠ “Branko Radičević” u Odžacima i bila je namenjena učenicima te škole.

Cilj pokazne vežbe iz prve pomoći i drugih aktivnosti koje Crveni krst Odžaci realizuje tokom godine u ovoj oblasti svog delovanja jeste skretanje pažnje javnosti na značaj poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Neposredni realizatori pokazne vežbe bili su učenici OŠ “Branko Radičević”, koji su ujedno i volonteri Crvenog krsta: Filip Radović, Milica Glumac, Predrag Koruga i kapiten Miloš Mijatović, kao i markiranti Emilija Bogavac, Nikola Vukobratović i Aleksandar Vukadinović.

Pokazna vežba održana je uz nadzor stručnog saradnika Crvenog krsta Odžaci Ljiljane Mladenović i ovlašćenog predavača i sudije iz prve pomoći Nebojše Stamenkovića.

Mladi volonteri prikazali su kako treba postupiti i pružiti prvu pomoć u slučaju astmatičnog napada, posekotine i preloma podlaktice. Takođe, pokazali su i kako se radi reanimacija.

Svetski dan prve pomoći obeležen je ove godine 9. septembra. Tema je bila “Nezgode u kući – kako postupiti i pružiti prvu pomoć”, a odnosi se na sve iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu dogoditi kod kuće i mogu izazvati povrede ili smrt.

Izvor: Radio Odžaci