Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Svi grešimo: Kada je pravi trenutak da odložite preostali ručak u frižider

Frizider

Ako se pitate kada je pravi trenutak da svoje ostatke od ručka stavite u frižider, niste sami. Ovo bi mogla biti jedna od velikih kuhinjskih debata! Neki insistiraju na tome da ostatke treba držati van frižidera dok ne dostignu sobnu temperaturu, dok drugi ne vide nikakav problem da ih stavite u frižider dok su još topli. Da li je jedan metod bezbedniji od drugog, ili je uopšte važan?

Prema rečima stručnjaka za bezbednost hrane, idealno je da hranu stavite u frižider što je pre moguće.

Prava temperatura za stavljanje hrane u frižider

Postoji nekoliko različitih stvari koje treba uzeti u obzir – bezbednost vaših ostataka od ručka i bezbednost hrane u vašem frižideru.

Počnimo sa bezbednošću tih ostataka od ručka. Prema rečima stručnjaka Dajrdre Šluneger, iz Stop Foodborne Illness, vaša hrana ima oko dva sata na sobnoj temperaturi pre nego što bakterije počnu da se šire. U idealnom slučaju, hrana da bi bila bez bakterija treba da bude na 70 stepeni Celyijusa ili višoj ili je staviteu frižider što je pre moguće.

Bezbednost hrane u frižideru

Stručnjaci savetuju ne samo da ostatke hrane stavite u frižider već i da ih tako pohranjujete da ne budu u sloju većem od 5 centimetara. “Što je porcija manja, brže će se ohladiti” ,objašnjava Dajrdre Šluneger. Dakle, bolje je da napravite više manjih porcija i stavite u frižider nego celu šerpu.

Naravno, morate uzeti u obzir bezbednost druge hrane koja se već nalazi u vašem frižideru. Ako stavljate veoma toplu hranu (vruća supa ili gulaš) u frižider, to može dovesti temperaturu frižidera do opasno toplog nivoa.

Takođe možete da ublažite sve potencijalne probleme korišćenjem hermetički zatvorenih posuda i da ses uverite da ima prostora oko kontejnera tako da hladan vazduh može slobodno da cirkuliše.

Pravi način da stavite ostatke u frižider,osim ako nemate posla s velikim količinama veoma vruće hrane, jeste da ostatke odložite dok su još topli a svakako u roku od dva sata.

Tagovi:
Pročitajte još: