-->

Tart sa borovnicama

Tart sa borovnicom

Sastojci: 

Testo:

  • 250 g mekog brašna
  • 120 g hladnog maslaca isečenog na komadiće
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (lagano razmućeno)
  • 2-3 kašike hladne vode (po potrebi)

Nadev:

  • 500 g svežih borovnica
  • 1/2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica)
  • 1 kašika svežeg soka od limuna 
  • prstohvat soli

Priprema

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte iseckani hladni maslac u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta. Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljuškom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini. Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.

U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.

Prethodno zagrejte rernu na 190 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa. Prebacite testo u kalup, oblikujte ivice i izbušite testo viljuškom. Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu.

Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane, a testo zlatno smeđe. Po želji, pospite tart šećerom u prahu pre posluživanja. 

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: