Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Teheran osudio saopštenje G7 o iranskom nuklearnom programu

Teheran

Iranski ministar spoljnih poslova Naser Kanani izjavio je da Iran poziva G7 da se odrekne, kako je naveo, “destruktivnih politika prošlosti”.

Kanani je, povodom saopštenja G7 sa samita u Italiji, u kojem je G7 upozorila Iran da ne nastavlja unapređivanje svog programa za obogaćenje uranijuma i navela da će biti spremna da uvede nove mere ako Teheran pošalje Rusiji balističke rakete, istakao da je bilo koji pokušaj da se poveže rat u Ukrajini sa bilateralnom saradnjom između Irana i Rusije čin sa isključivo pristrasnim političkim ciljevima, prenosi “Reuters”.

Kanani je dodao da neke države “posežu za lažnim tvrdanjama da bi produžile sankcije” protiv Irana.

On je dodao da će Teheran nastaviti “konstruktivne interakcije i tehničku saradnju” sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA), ali je kao “politički pristrasan” ocenio prošlonedeljni poziv IAEA Iranu na veću saradnju i povlačenje zabrane inspektorima IAEA da nadgledaju nuklearni program te zemlje.

Prema proceni IAEA, Iran obogaćuje uranijum do 60 odsto čistoće i ima dovoljno materijala da napravi tri nuklearna oružja, ako bi ga obogatio do 90 odsto čistoće, navodi “Reuters”.

Tagovi:
Pročitajte još: