Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Telefon sa najbržim punjenjem na svetu – od 1 do 100 za 10 minuta

Realme GT3

Da li je najbrže punjenje telefona jedini trik koji realme GT3 krije u svom rukavu? Saznajte u nastavku.

Spremate se da krenete na posao, ali 10 minuta pre polaska shvatate da ste zaboravili da napunite svoj telefon. Bojimo se da ćete morati da svoj uređaj štedljivo koristite tokom dana, samo je pitanje koliko, u zavisnosti od vašeg modela. Međutim, ako posedujete najbolji telefon kompanije realme, ovo nije situacija u kojoj ćete se pronaći.

Postoji nešto privlačno u kvazi flagship telefonima – uređajima koji nude vrhunske specifikacije uz neke kompromise i veoma konkurentnu cenu – i uvek ih rado testiramo. Jedan od takvih uređaja, koji je stigao u našu redakciju, je i realme GT3, model koji nosi veoma interesantan epitet – telefon sa najbržim punjenjem na svetu.

Da li je ovo jedina karta na koju je realme igrao ili ovaj uređaj može da ponudi i nešto više? Saznajte u nastavku recenzije.

realme GT3 DIZAJN
Dimenzije: 163,9 x 75,8 x 8,9 mm
Težina: 199 g
Materijal: Plastika, staklo
Zaštita: Neimenovano zaštitno staklo
Zvučnici: Stereo
SIM: Dual Nano-SIM
Ostalo: USB-C, IR dioda
Realme GT3 donosi veoma interesantan i lep dizajn. U pitanju je popularni “stakleni sendvič”, na čijoj poleđini se posebno izdvaja metalno i stakleno ostrvo koje skladišti sistem trostrukih kamera i svetleći okvir, u čijem centru je oznaka čipseta koji pokreće telefon.

Prilikom korišćenja, uređaj je vrlo komforno ležao u ruci, a realme je napravio jednu promenu koja za koju nismo sigurni da će se svima svideti – tasteri kontrole zvuka su na levom, a taster za paljenje i gašenje na desnom boku, umesto do svi budu na istoj strani. Nama ovo zaista ne smeta, jer je ova postavka slična kao na iPhone-u, a smatramo i da je lakša za jednoručno pokretanje prečice za snimanje ekrana.

Ono što uvek pozdravljamo je ravan ekran, a posebno su nas impresionirali tanki okviri istog, koji su gotovo simetrični. Takođe, drago nam je da je dodata IR dioda, koja je veoma korisna u momentima kada ne možemo da pronađemo daljinski upravljač.

Ipak, već u startu se može primetiti prva stvar na kojoj je realme uštedeo kada je pravio novi telefon – ivice realme GT3 uređaja su izrađene od plastike. Korišćenje ovog materijala nije ništa novo u današnje vreme, pa to nećemo previše zameriti, pogotovo ako uzmemo u obzir da većina korisnika svoj telefon štiti zaštitnom futrolom.

Međutim, zaštitna futrola će možda biti obavezna za sve korisnike, jer realme nije implementirao Gorilla Glass zaštitno staklo, već rešenje neimenovanog proizvođača, pa nismo sigurni kako će se isto pokazati na duge staze. Dodatno, telefon ne poseduje sertifikat otpornosti na vodu i prašinu, pa je na korisnicima da budu oprezniji.

realme GT3 EKRAN
Ekran: Ravan, AMOLED
Dijagonala: 6,74 inča
Rezolucija: 1.240 x 2.772 piksela, 451 ppi
Brzina osvežavanja: Do 144 Hz
Osvetljenje: Do 1.400 nita
Prikaz: 10-bitni, HDR10+
Drago nam je da realme nije štedeo na ekranu. U pitanju je panel koji se ravnomerno može nositi sa većinom flagship uređaja, čak i mnogo skupljih. Dovoljno je svetao za upotrebu na direktnom suncu i dovoljno spušta osvetljenost u mrklom mraku za prijatno iskustvo korišćenja.

Prikaz je oštar, boje su tačne i uglovi gledanja su odlični, a ono po čemu je uspeo da nadmaši mnoge flagship telefone jeste brzina registrovanja dodira. Impresivno, realme GT3 to čini čak 1.500 puta u sekundi, što je u rangu sa najboljim gejmerskim uređajima.

Naravno, treba posebno istaći i brzinu osvežavanja od 144 Hz. Iako nismo osetili razliku u odnosu na 120 osvežavanja u sekundi, ne sumnjamo da neko hoće i da će mu biti značajno u podržanim igrama. Naravno, pod uslovom da telefon može da postigne dovoljan broj kadrova.

realme GT3 PERFORMANSE i SOFTVER
Čipset: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
Procesor: Osmojezgarni – 1 x Cortex-X2 (3,0 GHz), 4 x Cortex-A710 (2,5 GHz), 3 x Cortex-A510 (1,8 GHz)
Grafika: Adreno 730
RAM: 8 / 12 / 16 GB, LPDDR5X
Interna memorija: 128 / 256 / 512 / 1024 GB, UFS 3.1
Korisnički interfejs: Realme UI 4.0
Operativni sistem: Android 13
Odmah da raščistimo – realme GT3 ne donosi najbolji čipset koji ćete pronaći na tržištu. Umesto toga, na raspolaganju je Snapdragon 8+ Gen 1, koji je i dalje odličan izbor i koji pruža vrhunske performanse.

Ipak, odabir čipseta je samo pola posla, dok je druga polovina dizajniranje rešenja za hlađenje kako bi telefon ostao ne samo prijatan na dodir, već i održao visoke performanse tokom dugih i zahtevnih sesija korišćenja. Na ovom polju su pali mnogi, ali ne i realme GT3, koji nas je apsolutno oduševio.

Jednostavno nije bilo aplikacije ili igre koja bi telefon zagrejala toliko da se zabrinemo ili da nam držanje u ruci predstavlja neprijatnost, a isto se može reći i za neke sintetičke testove. Posebno izdvajamo CPU Throttling Test, na kom je realme GT3 nakon sat vremena zadržao 89% svojih performansi.

Održive performanse na stranu, ovaj uređaj se zaista pokazao odlično u svakodnevnom radu, a iako ne koristi najmoćniji čipset, sigurni smo da to neće predstavljati problem korisnicima u godinama koje dolaze.

Kada je softver u pitanju, telefon pokreće Realme UI 4.0, koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Ukoliko niste imali priliku da koristite ovaj korisnički interfejs, sumnjamo da će vam biti potrebno previše vremena kako biste se na njega navikli, ali će vam sigurno biti potrebno vreme da proučite sve funkcije koje nudi.

Tagovi:
Pročitajte još: