Terminator mu nije ravan! Novak Đoković se vratio u meč iz rezultatskog ambisa posle 0:2 u setovima i osvojio Rolan Garos!

Niko sem Novaka Đokovića nema takvu psihu šampiona, apsolutno niko! Najveći vladar tenisa ikada i ovaj put je to dokazao. Gubio je od Stefanosa Cicipasa sa 0:2 u setovima i na kraju je meč preokrenuo u svoju korist dobivši odličnog grčkog tenisera sa konačnih 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4) u setovima. Trofej Rolan Garosa će se naći po drugi put u vitrinama Novaka Đokovića i predstavljaće 19. grend slem titulu. 

Imao je ogromnih problema sa očima tokom prvog dela meča. Kad god je bio na strani terena sa kojeg mu je Sunce „išlo“ pravo u oči, oči su mu suzile. Prvi do set lopte u prvom setu stiže Cicipas u 10. gemu seta. Vodio je Grk sa 5:4 i na Novakov servis gem poveo sa 40:30, ali uspeo je Nole da se konsoliduje i spasi gem, a samim tim i set. Odmah u sledećem gemu videli smo brejk. Imao je Đoković ogromnu šansu da povede sa 1:0 u setovima, ali se u tim momentima nešto pitao i Cicipas. Uzvratio je Grk istom merom i prvi set je otišao u taj-brejk. U taj-brejku prvi do set lopte stiže Đoković, koju nije iskoristio. Cicipas preokreće i stiže do prvog seta rezultatom 8:6 u taj-brejku. 

 

Vrhunac problema sa očima Novak je doživeo u drugom setu. Odmah na startu drugog seta je izgubio svoj servis gem, a odlični grčki teniser u tim momentima uspeo je u drugom setu još jednom da dođe do brejka i okonča veoma brzo drugi set sa 6:2 u svoju korist.  

 

Odmah posle završenog seta Đoković je otišao na mini pauzu do toaleta kako bi se presvukao i pokušao da „reši“ svoj problem sa očima. Po povratku na teren videli smo totalno drugačijeg Novaka, nego što je bio u prethodna dva seta. Ubacio je u „petu, šestu“ brzinu i u četvrtom gemu trećeg seta dolazi do brejka. Iskusno je sačuvao prednost do kraja seta dobivši ga rezultatom 6:3.

U četvrtom setu videli smo apsolutnu dominaciju Đokovića. Sportskim rečnikom „izuo“ je iz cipela Cicipasa. Poveo je sa ogromnih 4:0 u gemovima na startu seta, što mu je bilo dovoljno da i ovaj set mirno privede kraju i dobije sa konačnih 6:2. 

Cicipas je bio u nokdaunu. Već u prvom gemu nekako je uspeo da sačuva svoj servis gem, ali bilo je pitanje časa kada će opet pokleknuti. I desilo se veoma brzo. U trećem gemu petog seta Novak je pritisnuo Grka i napravio odlučujući brejk u meču, koji je odmah u svom servis-gemu potvrdio i došao do ogromne prednosti od 3:1. I u sedmom gemu Đoković je imao šanse da se domogne brejka i dokrajči Cicipasa, ali se četvrti teniser sveta nekako izvukao. Konačni udarac Grku Novak je zadao u desetom gemu odlučujućeg seta kada je iskoristio drugu svoju meč loptu i meč završio osvajanjem 5. seta rezultatom 6:4.

 

Osvajanjem svog drugog Rolan Garosa Novak Đoković je uradio ono što nijedan teniser pre njega nije uradio. Nijedan teniser sem Đokovića nije osvojio sva četiri grend slema minimum dva puta. 

 

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michel Euler/ Thibault Camus

Milan Grahovac