Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“To je samo vrh ledenog brega”: U Švajcarskoj zabeleženo hiljadu slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika!

Katolički sveštenik

Katolički sveštenici počinili su u Švajcarskoj više od 1.000 slučajeva seksulanog zlostavljanja od sredine 20. veka, otkriveno je u danas objavljenoj sveobuhvatnoj, jednogodišnjoj studiji.

Uz nekoliko izuzetaka, svi optuženi za zlodela bili su muškarci, a skoro tri četvrtine pregledanih dokumenata pokazalo je da su seksualno zlostavljani maloletnici, preneo je AP.

Izveštaj je naručila Švajcarska biskupska konferencija, a predvodile su je dve istoričarke sa Univerziteta u Cirihu. Autori studije su naveli da su identifikovali 1.002 situacije seksualnog zlostavljanja u švajcarskoj crkvi, uključujući optužbe protiv 510 ljudi. Zlostavljanje je, kako su napisali, pogodilo 921 osobu.

– Identifikovane situacije sigurno predstavljaju samo vrh ledenog brega – navele su istoričarke Monika Doman i Marijeta Majer.

Među ostalim nalazima, koji doduše nisu bili iscrpni, više od polovine – 56 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja uključivalo je muškarce ili dečake. Prema studiji, oko 39 odsto žrtava bile su žene ili devojčice, dok izvor nije omogućio da se preostalih pet odsto identifikuje po polu. Istraživači su pregledali hiljade stranica tajnih dokumenata, koje su crkvene vlasti sakupile od sredine 20. veka, ali su naveli da mnogi izvori informacija nisu u potpunosti proučeni.

Oni su istakli da su neka dokumenta uništena da bi se prikrila navodna nedela. U studiji se navodi da se seksulano zlostavljanje dešavalo širom zemlje.

Više od polovine slučajeva dogodilo se tokom psihološke pomoći sveštenika, a oko 30 odsto u školama, domovima i internatima. Pojedina seksualna zlostavljanja su se desila tokom ispovesti ili konsultacija. Istraživači su otkrili da su mnogi slučajevi bili prikriveni ili umanjivani.

Tagovi:
Pročitajte još: