Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Trake za glavu mogu da budu veoma opasne za bebe: Pedijatrijska sestra poslala upozorenje roditeljima

Bebe

Preslatko je kada vidite bebu sa trakom i nekom mašnicom ili cvetićem na glavi, ali ono što većina roditelja ne zna je da te trake predstavljaju i opasnost, tj. da treba biti oprezan.

Pedijatrijska sestra Sara je na Facebook stranici CPR Kids objavila priču o događaju kojem je prisustvovala, kako bi upozorila roditelje na opasnost stavljanja trake na glavi bebe.

Sara je ispričala da je nedavno bila u supermarketu i videla je mamu koja je došla u kupovinu sa svojom bebom. Devojčica je bila u kolicima, a odozgo je bila navučena tenda, tako da se bebi video samo donji deo tela. Ova pedijatrijska sestra je u jednom trenutku videla da beba veoma energično šutira nogicama u kolicima, što ju je zabrinulo, pa se sagla da proveri da li je sve u redu.

“Zbog onog što sam videla usledio je adrenalinski šok. Skočila sam odmah i uhvatila majku za ruku (ona je tražila nešto po policama, jednom rukom je držala kolica) i u isto vreme sam podigla tendu sa kolica – traka koju je beba nosila na glavi je spala preko njenih usta i nosa, a ona je već postajala ljubičasta u licu”, napisala je Sara.

Ona i majka bebe su odmah sklonile traku sa njenog lica, a beba je odmah počela glasno da plače.

“Malo mi je sve u magli, ali sećam se da je majka bila šokirana onim što se desilo. Uzela je svoju bebu koja je i dalje plakala kako bi je umirila, ali je bila sasvim dobro. Mama nije bila baš dobro – plakala je i govorila da zna da ne treba da pusti da beba spava sa trakom na glavi, ali nije mislila da to predstavlja opasnost dok je budna. Međutim, samo pokretanje glave ili trljanje glavicom o kolica može da dovede do toga da traka sa glave spadne preko lica”, poručila je pedijatrijska sestra.

Ona je istakla da su trake sasvim u redu za slikanje, ali da nikada ne treba da je ostavljate na bebi “kada niste u blizini, budni i beba nije pod aktivni nadzorom”, kao i da nikako ne treba da pustite da beba spava sa trakicom na glavi.

Sara je takođe upozorila roditelje da “paze na bilo kakve ukrase za kosu koje starije bebe mogu da skinu i stave u usta”.

Tagovi:
Pročitajte još: