Traktori paradirali na manifestaciji u Bačkom Gračacu

Na trećoj “Traktorijadi” u Bačkom Gračacu učestvovali su takmičari iz više vojvođanskih mesta, a dolazak gostiju iz Poljske, Republike Srpske i Hrvatske dao je ovoj manifestaciji međunarodni karakter.

Takmičari su mogli da pokažu svoju spretnost i snagu, ali i da demonstriraju mogućnosti svojih traktora u disciplinama kao što su vožnja traktora na poligonu, vožnja traktora u rikverc sa prikolicom, ekipna vuča traktora sajlom, prevrtanje traktorske gume i trka traktora po kategorijama.

Posebno atraktivna za publiku bila je disciplina prevlačenje traktora po kategorijama, uz učešće kako manjih traktora tako i onih najvećih čije odmeravanje snaga je bila prava “borba titana”.

Organizatori nisu ni ovaj put zapostavili najmlađe koji su trčali u džakovima i takmičili se u vožnji mini traktora. U okviru mini sajma poljoprivrede izloženi su novi modeli traktora i poljoprivredna mehanizacija, a svoje mesto imali su i traktori oldtajmeri. Kao prateći deo programa, održano je takmičenje u brzom ispijanju piva.

I takmičari i posetioci slažu se u oceni da su ovakve manifestacije potrebne poljoprivrednicima, kao odlična prilika da se druže i razmenjuju iskustva, ali i upoznaju sa novitetima iz oblasti poljoprivredne tehnike.

Poljaci su bili gosti u Bačkom Gračacu na “Traktorijadi 2018″, Marcin Obalek sa suprugom Monikom koji je sa svojim traktorom obišao mnoge zemlje, kao i grupa učenika jedne srednje poljoprivredne škole u Poljskoj koji su došli sa svojim direktorom i nastavnicima.

– Bački Gračac je super, Vojvodina je super, ovde sam prvi put i prvi put na “Traktorijadi”. Selo je lepo i što je najvažnije narod je prirodan i gostoprimljiv – rekao nam je na razumljivom sveslovenskom jeziku Marcin, globtroter koji je sa svojim Ursusom prošao Južnu Ameriku i Australiju, a plan mu je da traktorom obiđe ceo svet.

Na “Traktorijadu” su ove godine došli i organizatori iste takve manifestacije u Donjoj Slatini kod Šamca u Republici Srpskoj.

– Naša omladinska organizacija “Sveti Aleksandar Nevski” je po prvi organizovala “Traktorijadu” 9. aprila, imali smo nekih 1.200 ljudi i izloženih 85 traktora. Ovde u Bačkom Gračacu je “Traktorijada” malo drugačije organizovana i za nas je značajno da razmenimo iskustvo i uspostavimo prijateljstvo sa domaćinima. Pozvaćemo ih i da oni naredne godine posete našu manifestaciju – kaže Živan Ilić iz Donje Slatine.

Udruženje “Gračački domaćini” na čelu sa Nikolom Gutešom, pre tri godine je prvi put organizovalo “Traktorijadu” sa ciljem da afirmiše selo i poljoprivredu.

– Mi smo poljoprivredni kraj i traktor je deo naše svakodnevice. Svake godine na “Traktorijadi” imamo sve više učesnika, veliko je interesovanje bilo za takmičenja i ovaj put, što nas kao organizatore raduje. Želeli smo da ova manifestacija postane tradicionalna i na dobrom putu smo da to i ostvarimo – istakao je glavni organizator Nikola Guteša.

Pokrovitelji manifestacije bili su Pokrajina i Opština Odžaci, a organizaciju su pomogli i sponzori tako što su obezbedili nagrade za takmičare i nagrade za posetioce koji su učestvovali u tomboli.

“Traktorijada” od prošle godine nosi ime prerano preminulog Dragana Daleta Trivana, koji je bio jedan od uspešnijih učesnika prve manifestacije u Bačkom Gračacu.

Izvor: Radio Odžaci