Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Trgovina između SAD i Kine u 2022. oborila sve rekorde

Novac

Uvoz i izvoz robe između SAD i Kine je u 2022. godini imao vrednost od 642, 33 milijardi evra, što predstavlja novi rekord postignut uprkos napetim diplomatskim odnosima Vašingtona i Pekinga.

Prema novim podacima, SAD je prošle godine uvezla robu iz Kine u vrednosi od 499,51 milijarde evra, prenosi Bi-Bi-Si.

Amerikanci su prošle godine trošili više novca na kinesku robu, između ostalog, na kineske igračke i mobilne telefone. Izvoz američke robe u Kinu se takođe povećao i dostigao vrednost od 143,12 milijarde evra.

Za rast trgovine između SAD i Kine su delimično odgovorni i rastući troškovi života, ali brojke pokazuju i koliko se Vašington i Peking oslanjaju jedno na drugo uprkos trgovinskom ratu između dve zemlje koji traje od 2018. godine.

„Vlade, kompanije i potrošači bi možda želeli da se odvoje, ali u razdvojenom svetu bi bilo teško dostavljati produkte po ceni koju bi firme i potrošači bili spremni da plate,“ izjavila je osnivačica Azijskog trgovačkog centra Debora Elms.

Diplomatski odnosi između Vašingtona i Pekinga su trenutno napeti zbog afere sa navodnim špijunskim balonom, koji je nekoliko dana leteo iznad američke teritorije dok ga u subotu nije oborila vojska SAD iznad Atlantika.

Tagovi:
Pročitajte još: