Tri mesta na Kipru koja od danas bez ikakvih uslova možete posetiti

Od danas ulazak na Kipar srpskim državljanima dozvoljen je bez ograničenja. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Kipra, putnicima koji dolaze iz Srbije za ulazak nije potreban ni PCR test ni karantin, objavio je Sajprus mejl.

Ovo prelepo ostrvo u Sredozemnom moru popularna je turistička destinacija, a agencije nude aranžmane za brojna letovališta na Kipru od kojih su najpoznatija Aja Napa, Limasol i Larnaka.

Pored luksuznih “all inclusive” hotela i raskošnih plaža, u okolini ovih mesta postoje brojne zanimljivosti, tragovi antičke istorije, akva-parkovi i prirodni spomenici.

Aja Napa za one koji vole provod

Aja Napa nije slučajno najpopularnija letnja destinacija na Kipru. Kako ima 15 plaža sa Plavom zastavicom, očigleno da je more u ovom mestu veoma čisto, a plaže uređene u skladu sa zahtevima Fondacije za ekološko obrazovanje.

Verovatno najpopularnija plaža u tom gradu jeste Nisi, karakteristična po mekanom pesku i čistoj i azurno plavoj vodi. Ova prelepa plaža je prepoznatljiva po malom istoimenom ostrvcu koje se nalazi na samo 45 minuta od obale. U blizini Nise postoji nekoliko hotela i barova u kojima posetioci mogu da uživaju.

Dve druge plaže “na glasu” su Makronisos — obala prekrivena zlatnim peskom i ukrašena palmama i kaktusima, kao i plaža Konos — oivičena sa jedne strane tirkiznim morem, a sa druge borovom šumom.

Aja Napa je takođe dom najvećeg akva-parka u Evropi “Waterworld Waterpark”.

Za sve ljubitelje prirode Nacionalni park Greko u okolini grada krije brojne zanimljivosti, poput istoimene pećine i niza neobično oblikovanih stena i prirodnih tunela na obali mora.

Zdanje vredno obilaska u ovom gradu jeste misteriozni manastir Aja Napa, sagrađen u 15. veku.

Postoje brojne lokalne legende o nastanku manastira. Jedna od njih kaže da je nastao kada je lovac otkrio čudesnu ikonu Bogorodice u pećini, koja je stajala na mestu današnjeg manastira.

Lovački pas je, prema predanju, prvo primetio svetlost iz unutrašnjosti pećine i zalajao da upozori svog vlasnika. Kada je čovek prišao i video lik Bogorodice, odlučio je da na tom mestu mora da podigne manastir.

Park spomenika, odnosno muzej na otvorenom u kom su izložena dela brojnih umetnika, takođe je vredan posete.

Limasol za ljubitelje istorije

Jedna do poznatijih plaža na ovom letovalištu smeštenom na jugu ostrva, jeste Pisuri — mirna obala koja obiluje prelepim pejzažima. Pored toga kamenita plaža Kurion s obe strane obgrljena visokim strmim stenama, može biti privlačna posetiocima. U zaleđini ove plaže nalaze se drevne antičke ruševine amfiteatra i drugih zdanja.

Ljubitelji istorije će imati “pune ruke posla” u ovom gradu budući da se tragovi drevne civilizacije mogu pronaći gotovo na svakom drugom koraku, a Limasol ima i svoj arheološki muzej.

U neposrednoj blizini letovališta Limasol nalazi se i močvara Akrotiri, sa slanim jezerom i peščanim dinama. Ova prirodna oaza je zimi utočište flamingosa.

Južno od Slanog jezera nalazi se Manastir Svetog Nikole, jedan od najstarijih manastira na Kipru za koji se smatra da je osnovan u 4. veku od strane majke Konstantina Velikog. Manastir je veoma poznat po mačkama koje žive u njegovoj okolini, a jedna lokalna priča objašnjava kako su one dospele tu.

Prema legendi, ostrvo je u to vreme pogodila užasna suša, zbog koje su se zmije otrovnice brže razmnožavale. Helena, majka Konstantina Velikog smislila je rešenje i nabavila 1.000 mačaka iz Persije i Egipta. Posle toga zmije su ubrzo nestale sa ostvra, a mačke su danas gotovo mnogobrojnije na Kipru od ljudi.

Limasol takođe ima vodeni park, naravno manji od onog u Aja Napi, “Fasouri Watermania”, kao i zoološki vrt, a obe destinacije mogu biti zanimljive za porodice sa decom.

Larnaka – spoj drevne i moderne arhitekture

Larnaka je jedna od većih gradova Kipra, pa čak ima i međunarodni aerodrom, pored kog se nalazi plaža Mekenzi, nagrađena Plavom zastavicom. Odlično opremljena plaža nudi brojne sportske aktivnosti i bezbrižan odmor svojim posetiocima. Pored Mekenzi, druge poznate plaže su Kastela i Dekelija, obe veoma modernizovane sa brojnim hotelima i restoranima u blizini.

Iako je danas veoma urbana, Larnaka je grad sa istorijom od oko 4.000 godina, što je čini najstarijim naseljem na Kipru. Grad sa dva lica jedinstveni je spoj drevne i moderne arhitekture, sastoji se od starinskih i antičkih zdanja i savremenih višespratnih hotela.

Najčuvenije zdanje grada jeste Crkva svetog Lazara, spomenik iz vizantijskog vremena, sagrađen na grobu sveca čije ime nosi. Crkva se nalazi u centru grada, a pored nje se može videti i Vizantijski muzej.

Kao i Limasol, i Larnaka ima svoje Slano jezero u neposrednoj blizini aerodroma. Na obali tog jezera nalazi se džamija Sultana Teke, podignuta 1817. godine u čast Muhamedove tetke Um Haram. Ovo je četvrta najveća džamija na svetu.

Preuzeto: euronews.rs