fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Tri miliona četkica za zube izvelo hakerski napad na švajcarsku firmu – šteta 1.000.000 evra

Ćetkice za zube

U prilično iznenađujućoj i pomalo neverovatnoj “sajber situaciji” koja se nedeavno dogodila u Švajcarskoj, organozvana grupa hakera izvela je DDoS napad koristeći tri miliona pametnih četkica za zube zaraženih malverom, čime je nanela značajnu finansijsku štetu neimenovanoj kompaniji iz te zemlje.

U sajber napadu bez presedana, hakeri su preuzeli komandu nad pametnim četkicama i putem njih pokrenuli takozvani “napad distribuiranog uskraćivanja usluga” (DDoS – engl. Distributed Denial of Service; srb. ) koji je kompaniji naneo gubitak u vrednosti od oko milion evra.

Pametne četkice za zube zanovane na tehnologiji interneta stvari (IoT – Internet of Things) osmišljene su da poboljšaju iskustvo korisnika i promovišu bolju oralnu higijenu, zahvaljujući različitim funkcijama koje se aktiviraju povezivanjem sa drugim uređajima. Istovremeno, upravo ih te iste karakteristike čine savršenim “regrutima” za sajber kriminalce i njihove zlonamerne sajber napade.

Četkice za zube, koje su koristile operativni sistem zasnovan na Java programskom jeziku, zaražene su malverom, a potom su iskorišćene da zatrpaju sajt kompanije lažnim saobraćajem, što je dovelo do njegovog obaranja. Kolaps sajta švajcarske kompanije nastao pod prevelikim opterećenjem zlonamernih zahteva, doveo je do značajnih finansijskih i operativnih poremećaja unutar njenog kompjuterskog sistema.

Ovaj incident je na najbolji način pokazao opasnost od ranjivosti pametnih IoT uređaja svojstvenih IoT ekosistemima, kao i na to da se one veoma lako i brzo šire. Zato na neki način i predstavlja značajnu prekretnicu u evoluciji sajber pretnji, konstatuje švajcarski Aargauer Zeitung.

Događaj naglašava sve širi, rastući spektar pretnji i činjenicu da se u velikom broju međusobno povezanih pametnih uređaja, čak i oni najbezazleniji mogu pretvoriti u alate za sajber ratovanje.

Tagovi:
Pročitajte još: