Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Tržište u Srbiji redovno snabdeveno: “Nema nestašica u prodavnicama”

Toma

Cene najvažnijih artikala u našim prodavnicama, ne svih ali onih najvažnijih, su najniže u regionu i Evropi i trudićemo se da tako i ostane, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

“Srbija je u znatno boljoj poziciji u odnosu na zemlje koje zavise od uvoza hrane. Mi imamo veoma raz

Razvijenu industriju hrane i to se pokazalo kao jak oslonac naše države, kako tokom pandemije, tako i sada u najnovijim okolnostima kada imamo rat na istoku Evrope. Pokazalo se da mi možemo da se oslonimo na našu poljoprivredu i prehrambenu industriju i to će biti fokus Ministarstva trgovine i Vlade Republike Srbije i u narednom periodu”, rekao je Momirović.

Ministar Momirović je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da je Vlada odlučnim merama ublažila cenovne udare koji su sve veći usled rasta cena berzanske robe na svetskom tržištu, ali i usled problema u globalnim lancima snabdevanja.

“Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva se trude da se što manje mešaju u slobodnu tržišnu utakmicu. Osnovna ideja preuduzetih koraka je ublažavanje šokova i kreiranje uslova za pravedno i fer poslovno okruženje”, istakao je ministar Momirović.

Tokom izlaganja ministar Momirović se osvrnuo i na nadležnosti Ministarstva trgovine kada je reč o spoljnoj trgovini i ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

“Naš najvažniji spoljnotrgovinski partner je Evropska unija sa kojom ostvarujemo oko 60 odsto spoljnotrgovinske razmene, dok je spoljnotrgovinska razmena sa državama CEFTA nešto manja od 20 odsto. Pored toga mi ćemo nastaviti sa aktivnostima koja će doprineti otvaranju novih tržišta za srpske proizvode”, kazao je Momirović.

Ministar trgovine Tomislav Momirović naglasio je da će se na čelu ministarstva posebno truditi da ojača tržišnu inspekciju i da ona više radi tako da pomaže onima koje kontroliše a ne da ih prvenstveno kažnjava.

Tagovi:
Pročitajte još: