Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

TURSKO NALAZIŠTE PLINA U CRNOM MORU VREDNO 80 MILIJARDI DOLARA: Eksploatacija planirana za 2023. godinu

Tursko otkriće plinskog nalazišta od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru vredno je 80 milijardi dolara u skladu s trenutnim trendovima cena, izjavio je u ponedjeljak čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birolova ocena usledila je nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak objavio najveće otkriće plina u istoriji Turske.

Plinsko polje nalazi se na dubini od 2100 metara ispod morskog dna u plinskom polju Sakarja, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora.

Plinsko polje bi moglo biti eksploatirano već 2023. godine, rekao je Erdogan, naglašavajući da je Turska odlučna postati neto izvoznik energije, piše turski Daily Sabah.

Plin bi mogao transformisati ovisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana u kontekstu uvoza energenata, što je prošle godine koštalo tu zemlju 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće se smatra “divovskim” nalazištem u međunarodnom pogledu i u poređenju je jednako svim norveškim otkrićima na Severnom moru od 2010. godine, izjavio je Birol.

Istaknuo je važnost ovog otkrića za Tursku, zemlju koja je 99% zavisna od uvoza plina, komentirajući da će to pomoći Turskoj da smanji deficit tekućeg računa i uvoz prirodnog plina.

Ministar energije i prirodnih resursa Fatih Dunmez u subotu je takođe rekao da Turska očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procenjuje.

– Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Procena naših stručnjaka je da ćemo i tamo možda videti slične strukture. Već možemo reći da će plin koji ćemo proizvesti biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbežan je pad cena tamo gde proizvoda ima u izobilju, kazao je.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko 6 milijardi USD.

Prema rečima šefa IEA-e, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć, jer je to učinjeno i s drugim otkrićima plina, ali samo pod uslovom da ulaganje bude prioritetno i da se službenim postupcima postupi promptno.

Turska godišnje uvozi oko 45 milijardi m3 prirodnog plina, a cena je približno 12 milijardi USD.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: