Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Tusk: Poljska izdvaja dodatnih 23 miliona evra za bezbednost zbog ruske pretnje

Tusk

Poljska će izdvojiti dodatnih 100 miliona zlota (oko 23,41 miliona evra) za jačanje unutrašnje bezbednosti obaveštajne službe zbog ruske pretnje, rekao je premijer te zemlje Donald Tusk.

Varšava tvrdi da se nalazi na meti ruskih obaveštajnih službi zbog poljske uloge distributivnog centra za snabdevanje oružje Ukrajini.

Rojters navodi da je taj strah zvaničnika u Varšavi porastao nakon što je prošle nedelje sudija koji je imao uvide u vojne tajne prebegao u Belorusiju.

”Odlučio sam da izdvojim 100 miliona zlota iz premijerskih rezervi za jačanje unutrašnje bezbednosti i obaveštajne službe”, poručio je Tusk na konferenciji za novinare.

Naglasio je da očekuje da će se ruski napori da destabilizuje Evropu, a naročito baltičke zemlje, intezivirati uoči evropskih izbora u junu.

Istakao je, međutim, da nema indikacija da su nedavni požari u Poljskoj rezultat rada spoljnih sila, ali da su poljske snage prethodno sprečile brojne pokušaje sabotaže.

”U poslednjih desetak nedelja, takođe zahvaljujući podršci naših saveznika, Poljska je osujetila pokušaje sabotaže i podmetanja požara”, rekao je Tusk.

Dodao je da će Poljska verovatno dobiti evropska sredstva za pomoć kako bi ojačala granicu sa Belorusijom.

Poljski premijer je napomenuo da se u Evropi radi na dobijanju fondova, kao i da je sigurnost zemlje prioritet.

Tagovi:
Pročitajte još: