fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Tusk: Predstavnici EK će sutra odblokirati fondove za oporavak Poljske

Turska

Predstavnici Evropske komisije sutra će saopštiti da je Brisel odblokirao fondove za oporavak Poljske od kovid-19, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

“Sutra ćemo čuti od predstavnika Evropske unije da su sredstva Nacionalnog plana oporavka za Poljsku konačno odblokirana”, rekao je Tusk u parlamentu, preneo je Rojters.

Poljski ministar pravde Adam Bodner predstavio je u utorak u Briselu akcioni plan “za obnovu vladavine prava”, nakon osam godina vlasti stranke Pravo i pravda, za vreme koje je zamrznuto više milijardi evra za tu zemlju u fondovima EU.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da su reakcije tokom sastanka Saveta EU za opšte poslove na akcioni plan za vladavinu prava u Poljskoj bile veoma pozitivne.Evropska komisija je zadržala milijarde evra u fondovima namenjenim Poljskoj zbog zabrinutosti za pravosuđe.

Novi poljski premijer Donald Tusk obećao je obnovu nezavisnosti pravosuđa i oslobađanje sredstava, ali se suočava sa otporom pristalica i saveznika stranke Pravo i pravda, među kojima su predsednik Andžej Duda i pojedine sudije.

Tagovi:
Pročitajte još: