Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

U BMW fabrici će uskoro raditi ovi humanoidni roboti: Kuvaju kafu, uče nove zadatke i mogu da ispravljaju svoje greške

Roboti

BMW će uskoro uposliti humanoidne robote u jednoj od svojih fabrika. U pitanju su Figure 01 roboti koje je napravila kompanije Figure, a sve sa ciljem da nauče i izvršavaju određene zadatke.

Nakon što se testiranje učenja novih zadataka pokazalo uspešnim, BMW je rešio da ove robote doda svojoj radnoj snazi u fabrici za proizvodnju vozila.

Figure je zaintrigirao svet kada je u oktobru 2023. godine predstavio svog humanoidnog robota i planove za budućnost, a kompanija je pre samo dve nedelje na svom zvaničnom YouTube kanalu objavila snimak Figure 01 robota u akciji, odnosno u izvršavanju jednog od najprostijih zadataka – kuvanju kafe u namenskom aparatu.

Iz kompanije kažu da je njihov robot ovaj zadatak naučio isključivo gledajući video klipove, kao da mu je bilo potrebno 10 sati da tu veštinu savlada. Takođe, Figure 01 je sposoban da ispravlja svoje greške, poput preciznijeg ubacivanja kapsule u aparat za kafu.

Naravno, daleko je važnija vest da je BMW rešio da Figure 01 uposli u svojoj fabrici u Južnoj Karolini, a roboti su već započeli trening i očekuje se da će se naći među zaposlenima u narednim mesecima.

Cilj robota je da na sebe preuzmu neke jednostavnije zadatke kako bi ljudi mogli da se fokusiraju na važnije poslove, i biće veoma interesantno videti kako će to uticati na ukupnu efikasnost.

Nažalost, još uvek nije poznata koje će zadatke Figure 01 obavljati u BMW fabrici.

Tagovi:
Pročitajte još: