U galeriji „Meander“ izložba Aleksandra Lukića

U galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra otvorena je izložba samostalnog umetnika Aleksandra M. Lukića iz Subotice. Bavi se umetničkim i primenjenim radom predmeta u staklu formiranim u peći ili tehnici vitraža.

  • Posetioci apatinske galerije mogu videti skulpture od stakla, vitraže na jedan savremen način, kao i kombinacije gde sam posebno istakao reljefe i neke detalje, a onda ih aplicirao u vitraž. Poslednjih decenija pojavom malih peći desila se revolucija u radu sa staklom, jer umetnici mogu da istražuju u svojim ateljeima. Prvi put izlažem u Apatinu i drago mi je da sam tu. Obližnji grad Sombor smatra se kolevkom vitraža, rekao je Aleksandar M. Lukić.

Umetnik je dodao da se u apatinskoj galeriji nalaze dela koja predstavljaju presek njegovog desetogodišnjeg rada i istraživanja u raznim formama.

Veoma je interesantna postavka nakita – minijatura. Izloženi nakit urađen je u tehnici vitraža koji je pozlaćen.

  • Prošle godine sam nakit izlagao u Vašingtonu. U dogovoru sa Milankom Berberović i Ružicom Ristić, za potrebe modne revije u „Smitsonijanu“ izradio sam nakit sličan ovom koji Apatinci mogu videti ovih dana. Bilo je to divno iskustvo. U Galeriji „Meander“ je kolekcija nakita za 2018. godinu. Zamišljena je kao male minijature: nakit složen u staklene ramove da na zidu stoje poput slika, a u izuzetnim prilikama mogu da se koriste kao nakit, kaže Lukić.

Aleksandar M. Lukić član je UPIDIV-a od 2008. i ULUPUDS-a od 2018. godine, primenjeno slikarstvo-vitraž. Od 2018. godine je u statusu samostalnog umetnika. Do sada je realizovao 19 samostalnih i više kolektivnih izložbi.

Autor: Mara Vuković

Izvor: Radio Dunav