fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U Kragujevcu počela gradnja Inovacionog distrikta – Investicija vredna 168 mil EUR

Kragujevac

Ispred upravne zgrade Centra za strana žita u Kragujevcu, simboličnim pritiskom na tastere, položen je kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta i proširenje Državnog data centra, što je investicija vredna oko 168 mil EUR, saopšteno je iz gradske uprave Kragujevca.

Distrikt će se prostirati na 4,5 ha, sa blizu 62.000 m2 uz još 23.000 m2 garaža.

Potpisana su i tri memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i tri buduća korisnika Inovacionog distrikta – holandskom kompanijom AET, japanskom kompanijom Toshiba i Bankom Poštanska Štedionica. Memorandume je u ime Vlade potpisao ministar Mihailo Jovanović.

Inovancioni distrikt predstavlja novu treću fazu izgradnje Državnog data centra i biće, kako je navedeno, jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu.

Investicija će se realizovati u više faza, a u izgradnju prve zgrade sada se investira 20 mil EUR.

U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 i skoro 10.000 m2 garaža.

Na sajtu Srbija2027, navedeno je da je rok za izgradnju prve faze kraj 2025, dok bi druga faza trebalo da bude završena krajem 2027. godine.

Posebno mesto u okviru distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security), a u okviru distrikta nalaziće se zasebni prostor za IT (biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije, centar za razvoj robotike), zatim smart sity centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinžinjering sa prostorom za istraživanje i laboratorijama.

U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Zgrada Centra za strna žita će, kako se navodi, biti sačuvana i rekonstruisana i biće glavni ulaz u Inovacioni distrikt.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, predsednik privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Tagovi:
Pročitajte još: