fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U kući je suv vazduh zbog grejanja, deca kašlju i često su prehlađena: 6 trikova da bez trošenja novca rešite problem

grejanje

Tokom zime kada traje grejna sezona vazduh u kući je uglavnom suv, što dovod do sušenja usne duplje i ostalih disajnih puteva. Ovo posebno može da smeta deci, da ometa san, ali i da izazove napade kašlja i suvoću grla. Takođe, suv vazduh je podložan za viruse, a može da izazove i dodatnu prašinu što nepovoljno utiče kada postoje alergijske reakcije.

Relativna vlažnost vazuha trebala bi da bude između 30-50 odsto što je jako teško da odrediti. Mnogi se odlučuju za kupovinu ovlaživača vazduha, ali ukoliko ne posedujete ovakav uređaj, postoje određene aktivnosti kojima možete postići da vazduh bude kvalitetniji.

1. Redovno provetravajte

Provetravanje prostorija je najlakši i najsigurniji način obezbeđivanja optimalne vlažnosti vazduha, uništavanja mikroorganizama i sl. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na 3 minuta. Ako niste u kući tokom dana sasvim je dovoljo otvoriti prozore ujutru i uveče.

2. Stavite posudu sa vodom na radijator ili peć

Napunite staklenu posudu vodom i stavite na peć ili radijator, odnosno na grejno telo. Isparavanje vode će tako pomoći da vazduh ostane konstantno dovoljno vlažan, a možete dodati i koju kap eteričnog ulja, ali ne previše kako ne bi smetalo deci.

3. Kuvajte voće i bilje – kompote i čajeve

Ove zime oslobodite se osveživača vazduha i iskoristite voće i začinsko bilje kako bi vaš dom mirisao lepo i sveže. Osveživači vazduha sadrže hemikalije opasne po ljudsko zdravlje i trebalo bi da pokušate da ograničite njihovu upotrebu u svojoj kući. Poree kuvanja čaja i kompota za decu koji osvajaju i ukusom i mirisom, možete napraviti i domaći osveživač. Dodajte kore limuna, pomorandže i grejpfruta i sveže začinsko bilje poput cimeta ili đumbira u lonac sa ključalom vodom i ostavite da se krčka neko vreme. Voćna, začinjena aroma će brzo ispuniti vaš dom, a para će povećati nivo vlažnosti u vašem domu. Ovu tečnost takođe možete staviti an grejno telo.

4. Poprskajte zavese

Koristite bocu sa raspršivačem da prskate zavese tokom dana. Voda će ispariti, a vlaga će se pustiti u vazduh. Takođe možete otvoriti prozore i pustiti sunčevu svetlost da ubrzate proces isparavanja. Osim toga, otvaranje prozora će pomoći u cirkulaciji vazduha i ukloniti ustajali, suvi vazduh iz vaše kuće.

5. Pustite da topla voda stoji u kadi

Pustite da voda stoji u kadi da biste povećali nivo vlažnosti. Nakon kupanja, ne dozvolite da sva ta vrela para propadne. Umesto toga, ostavite vrata otvorena neko vreme da pustite da voda ispari i poveća nivo vlage u vašoj kući. Takođe, nakon tuširanja otvorite vrata od kupatila širom.

6. Unesite zelenilo u kuću

Sobne biljke ne samo da poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već i povećavaju nivo vlažnosti u vašoj kući. One oslobađaju vlagu u vazduhu, što može pomoći u borbi protiv problema sa suvim vazduhom u hladnijim mesecima. Jedna stvar koju treba imati na umu je da većina sobnih biljaka zahteva veliku količinu vlage u vazduhu da bi uspela. Ako nivo vlage u vašem domu padne ispod 30 procenata zbog sistema grejanja, moraćete da preduzmete korake da povećate vlažnost za biljke.

Tagovi:
Pročitajte još: