fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U Kuli održani “Evropski dani sunca”

Evropski dani sunca Kula

Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin” bila je domaćin jedanaeste manifestacije „Evropski dani sunca” posvećenoj upotrebi prirodnih energetskih resursa.

Ovaj naučni skup organizuje Društvo za obnovljive izvore energije škole uz podršku Nemačke razvojne agencije GIZ sa kojom je već ranije imala projekat obuke za 20 nastavnika stručnih predmeta u oblasti obnovljivih izvora energije, rekao je Aleksandar Popović iz GIZ-ove kancelarije u Srbiji.

„Zaista smo iznenađeni koliko jedna mala sredina kao što je Kula ima odličnih stručnjaka iz ove oblasti i koliko je ova srednja škola posvećena promociji obnovljivih izvora energije. Zaista nam je zadovoljstvo da podržimo ovu manifestaciju i verujem da ćemo danas imati mnogo zanimljivih diskusija i tema i da će stručni skup biti prilika da svi naučimo nešto novo.”

Predsednik Upravnog odbora, spec. tehničkih nauka i viši pedagoški savetnik, Marjan Ivanov, pozvao je kako učenike osnovnih škola, tako i sve zainteresovane građane, da isprate ovu manifestaciju:

„Ove godine, po 11. put, u Kuli se organizuje manifestacija i stručni skup ,,Evropski dani sunca“. Na ovaj stručni skup su pozvani kako učenici osnovnih škola, tako i svi građani koji su zainteresovani. Ove godine, manifestacija je podržana od strane nemačke vladine organizacije GIZ. Imamo podršku Ministarstva rudarstva i energetike, a jedan deo pomoći je i od lokalne samouprave. Cilj ove manifestacije je edukacija učenika u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ali uopšte i edukacija svih zainteresovanih građana“, rekao je Ivanov.

Srednja škola „Mihajlo Pupin” iz Kule je pre tri godine prva u Vojvodini uvela obrazovni profil tehničara obnovljivih izvora energije i postaje rasadnik novih, mladih stručnjaka koji se usavršavaju da na moderan način čuvaju i unapređuju svoju životnu sredinu. Nove generacije već postižu uspehe, a poslednja nagrada stigla je za izgradnju fotonaponskog sistema na solarnu energiju.

Jovan Milošević jedan je od učenika na ovom smeru koji je sa svojim timom osvojio prvu nagradu na konkursu „Energija je svuda oko nas”. On ističe da je zanimljivo biti deo ovakvih projekata.

Darko Papović, nastavnik praktične nastave na smeru obnovljivih izvora energije kaže da su deca veoma ambiciozna i zainteresovana za ovaj smer.

„Deca su zaista raspoložena da uče i imamo veliko interesovanje, a sada imamo i devojčice koje su u upisale ovaj smer. Oni uče o svim resursima iz prirode koji su nam dostupni ovde u Vojvodini, a koji se sada sve češće koriste. U okolini Kule ima dosta lokacija na kojima oni u praksi mogu da vide sve ove sisteme, a mi u našoj radionici poslednjih godina i uz pomoć GIZ-a i drugih saradnika dobijamo i novu opremu na kojoj deca mogu lakše da usvajaju znanja.”

Brojni učenici i posetioci su tokom dana imali prilike da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u upotrebi solarnih i drugih energetskih resursa nakon čega je usledio stručni skup na kojem su govorili profesori sa Fakulteta tehničkih nauka i drugi stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Stevče Arsoski, direktor Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju iz republike Hrvatske kaže da mu je veliko zadovoljstvo što je dobio poziv na ovaj skup.

„Ja ću ovoga puta govoriti o solarnim automobilima, to je moj projekat iz 2012. godine, a u poslednje vreme se sa svojim učenicima kroz rad na časovima i praktičnu nastavu bavim i svemirskom tehnologijom. Trudim se da budemo uvek korak ili dva ispred onog što je trend u svetu i pratimo sva nova dostignuća. U tom smislu, budući da sam bio u mnogim zemljama sveta, mislim da ne zaostajemo u pogledu inovativnosti, ali možda nam nedostaje uvek metod kako da te inovacije primenimo u praksi i da ih približimo našim učenicima.”

Na skupu se najviše govorilo o solarnoj energiji, a predavači su navodili i zakonske okvire za proizvodnju i primere dobre prakse. Na samom kraju, organizovana je poseta prvom vetroparku u Srbiji koji se nalazi u opštini Kula.

Tagovi:
Pročitajte još: