fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U Kuli otvorena izložba crteža Lazara Đembera

U Kuli otvorena izložba crteža Lazara Đembera

Sedma samostalna izložba crteža pod nazivom  „Senke uspomena” umetnika Lazara Đembera, svečano je otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli.

Ovo je Lazareva prva izložba u Kuli, a čast da je uveliča i otvori imala je Dina Živojinović, unuka našeg glumačkog velikana, Bate Živojinovića. Lazar i Dina upoznali su se sasvim slučajno, a potom su shvatili da ih mnogo toga veže. Producent Lazarevog omiljenog filma, „Senke uspomena”, po kome je izložba i dobila ime, bio je Dinin otac Miljko, a u spotu za film igrala je Dina koja je u to vreme imala šest godina.

Izložbu su otvorili kantautor Milorad Trivić i njegova ćerka Elena koji su izveli divnu autorsku pesmu, a čast da se obrati publici potom je imala Dina koja je istakla da dolazi u ime porodice Živojinović koja je vezana za ovaj kraj, te da i ona sama ima lepe uspomene iz Kule i velika joj je čast i puno srce što je pozvana na ovakav događaj:

„Kao što je sedam godina trebalo da se ova izložba sastavi, sedma po redu, sedam je moj broj, a izgleda i njegov, tako je i naš susret bio magičan. Upoznali smo se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i to je bila jedna opklada, gde Lazarev kolega nije verovao da sam Batina unuka. Lazar mi je prišao i pitao me i ispostavilo se da sam to zaista ja, a iako smo se tada upoznali osećali smo kao da se poznajemo čitav život. Velika je čast kada me pozovu na ovakve događaje. Ostali članovi porodice su u inostranstvu, tako da sam ovde zapravo u ime cele porodice Živojinović i puno mi je srce”.

Umetnik Lazar Đember odrastao je u Savinom Selu. Godine je provodio u porodičnom ateljeu, u ambijentu u kome je posmatrao očev stvaralački rad, slikajući zajedno sa njim zidove manastira i crkvi. I danas se njegova porodica bavi ikonopisanjem i oslikavanjem pravoslavnih hramova. Od malena je pokazivao veliki talenat, pa je tako svoj talenat nadogradio i usavršio u Firenci, na Akademiji lepih umetnosti. Zaposlen je kao konzervator u Muzeju Grada Novog Sada. Veliki je zaljubljenik u filmsku umetnost, a inspiraciju za ovu izložbu pronašao je na filmskom platnu. Izloženi radovi crtani su olovkom, a nastali su na osnovu fotografija, tako što je umetnik posmatrao fotografiju. Birao je i crtao glumce koji su svojim postojanjem zaslužili da uđu u legendu.

Tagovi:
Pročitajte još: