fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U malom selu u Francuskoj svi stanovnici imaju istu bolest, a kad idu u radnju, ne treba im novčanik

selo u francuskoj

U srcu jugozapadne Francuske, skriveno od očiju sveta, nalazi se seoce neobičnog tipa i imena – Lande Alchajmer, mesto gde svaki stanovnik koji tu živi ima demenciju. U ovom selu jedinstvenom na svetu, svakodnevica se prepliće s neobičnim, gde prodavnica na glavnom trgu prodaje osnovne potrepštine poput bageta, ali novac tu nema težinu jer većina stanovnika bi, pogađate, zaboravila svoj novčanik. Umesto toga, ceni se osmeh, sećanje, trenutak.

U Lande Alchajmeru, život teče drugačije. Bez striktnih rasporeda, stanovnici se ohrabruju da učestvuju u pozorišnim predstavama, da se šetaju, uključe u zajednicu. Tu osobe sa zajedničkom dijagnozom pronalaze sreću u šetnjama i malim radostima koje život pruža, dokaz da je sreća moguća čak i na tako neobičnom mestu.

Vreme u Lande Alchajmeru teče drugačije, u ritmu koji pruža slobodu i sigurnost. Selo je pod stalnim, ali diskretnim nadzorom, a rani rezultati istraživanja pokazuju obećavajuće efekte na tok bolesti.

Porodice stanovnika ovog sela pronalaze neku vrstu mira, znajući da su njihovi voljeni u sigurnim i brižnim rukama. Selo pruža ne samo zdravstvenu negu već i emocionalnu podršku, stvarajući oazu mira za one pogođene demencijom.

Svakoj kući, dizajniranoj da oponaša pravi dom, stanuje osam osoba, stvarajući zajednicu koja deli kuhinju, dnevne sobe, i zajedničke aktivnosti. Finansirano većinom od regionalne francuske vlade, selo predstavlja inovativni model nege, skrećući pažnje istraživača i onih koji traže bolji način za brigu o osobama sa demencijom.

Tagovi:
Pročitajte još: