U Odžacima obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Članovi Udruženja za pomoć MNRO opštine Odžaci obeleže svake godine taj dan u prostorijama dnevnog boravka “Zlatna barka”, zajedno sa svojim gostima. Među prisutnima je ove godine bio i pomoćnik predsednika opštine Odžaci Milorad Stanišić.

– U ime lokalne samouprave i predsednika opštine doneli smo udruženju prigodne poklone koji će im verujem značiti u daljem radu. Deci i omladini, kao i svim zaposlenima bih poželeo da kao i do sada budu radni, vredni i uspešni – izjavio je Stanišić.

Udruženje za pomoć MNRO opštine Odžaci počelo je sa radom 2004. godine sa ciljem pružanja pomoći mentalno nedovoljno razvijenim osobama i njihovim roditeljima. Svakodnevno oko dvadesetoro dece i omladine koristi uslugu dnevnog boravka koju udruženje pruža deci i omladini sa smetnjama u intelektualnom razvoju i sa višestrukim smetnjama u razvoju.

Danas ovo udruženje broji oko 50 članova, a u dnevnom boravku sa decom i omladinom rade učitelji, defektolog i psiholog kroz različite vidove radionica.

– Moram da istaknem da deca i omladina sa smetnjama u razvoju na teritoriji opštine Odžaci i u ovoj lokalnoj zajednici uživaju puna prava, imamo razumevanje svih aktera, a mi se trudimo da našim aktivnostima budemo vidljivi u društvu – kaže sekretar udruženja Milinka Studen.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je prilika da se skrene pažnja na probleme s kojima se te osobe suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Izvor: Radio Odžaci