Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

U okviru akcije “Sat za planetu Zemlju” posađena “šuma hrane”

Sombor - sadnja 5

Povodom akcije „Sat za planetu Zemlju“, čiji je cilj podizanje svesti o stanju naše planete, na inicijativu svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Somboru je posađena prva u nizu „šuma hrane“, koja će biti javno dostupna i data na korišćenje građanima.

Sombor je izabran kao grad koji svojom geolokacijom spada u područje Evropskog Amazona, UNESKO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Evropskom Amazonu WWF nije fokus samo na zaštiti prirode nego i na održivom i ekološkom razvoju celog područja. Upravo zbog toga, javna površina uz ogradu OŠ „Dositej Obradović“ izabrana je kao mesto za polikulturni voćnjak koji, kako mu i ime kaže, sadrži razne vrsta voćaka i drugih jestivih biljaka, ali i sadnica poput hrasta, kestena i drena zaduženih za održavanje ravnoteže u ovom mini ekosistemu.

„Zajedno sa našim javnim preduzećima, ustanovama kulture, školama, kao i sportskim organizacijama ovaj Sat za planetu Zemlju obeležićemo na jedan potpuno različit način nego ranije. Naime, u dogovoru sa našim prijateljima iz WWF-a posadićemo ‘šumu hrane’, kao svojevrsnu oazu, neposredno u blizini osnovne škole ‘Dositej Obradović’ i u akciju sađenja, uključićemo učenike ove škole. Na ovaj način, nastojimo da našim najmlađim generacijama, prenesemo znanje ali i potrebu očuvanja i zaštite životne sredine. Kako učesnici budu prolazili razrede i stasavali, sa njima će rasti i drveće koje su posadili i tako će još od malih nogu steći naviku čuvanja i uživanja u ovim malim kutcima prirode. Sve ovo je nešto što prvi put radimo, a nadam se ne i poslednje“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Grada Sombora, Branislav Svorcan.

„Globalna kriza nije nešto što se dogodilo odjednom. Naučnici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planete i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvaliteta života na koji smo navikli,“ istakla je Aleksandra Ugarković, saradnica za komunikacije u WWF Adriji. „Upravo ovakvim akcijama, WWF pokušava da ukaže na neophodnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na jednu desetinu hektara zemlje sadnjom na održiv način može da se proizvede više od 2000 kg hrane godišnje. Prosečan Evropljanin pojede oko 780 kg hrane godišnje. Kada bi se više pojedinaca odvažilo da posadi svoju ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Somboru, bilo bi to dovoljno da prehranite tročlanu porodicu tokom jedne godine“, istakao je Ugarković.

Osim učenika iz OŠ „Dositej Obradović“ i direktora škole, u realizaciji ovog projekta učestvovali su i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, a sve uz nesebičnu pomoć stručnjaka iz ove oblasti, Demijana Lukića – Hanomihla. Pre akcije sadnje, Demijan je za učenike održao kratku radionicu o održivom i korisnom načinu „stvaranja“ ekološke hrane.

Ova sadnja je omogućena zahvaljujući sredstvima projekta „Obnova Evropskog Amazona” koji podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene predele), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiativeu partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Želja WWF-a je da duž petograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav posadi što više ovakvih „šuma hrane“ tokom narednih pet godina koliko traje ovaj projekat.

WWF-ova inicijativa Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) okuplja pojedince, korporacije, institucije i gradove, koji gašenjem svetla na jedan sat, danas u 20:30, pokazuju podršku za ekološki održivo delovanje. U ovogodišnjem Satu za planetu Zemlju, osim Sombora, učestvovaće i drugi gradovi, te će Srbija po četrnaesti put zaredom biti deo najveće svetske volonterske akcije.

Tagovi:
Pročitajte još: