Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

U Palati „Srbija“ predstavljen projekat „Bilingvalne STEM naučnice“

U okviru obeležavanja Svetskog dana za kulturnu raznolikost za dijalog i razvoj, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je danas u Palati „Srbija“ predstavljanje projekta „Bilingvalne STEM naučnice“, koje je realizovalo Udruženja građana „ruSTEM“ iz Ruskog Krstura, a koje je podržano od strane Ministarstva prosveta, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Učešće u današnjem predstavljanju projekta „Bilingvalne STEM naučnice“ uzeli su i Gordana Čomić, ministarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Dajman Miljanić, predsednik opštine Kula i Dr Natalija Budinski, direktorka Srednje škole sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura.

Ministarka Čomić je istakla da je organizovanje ovog skupa način da država u kojoj su naučnice stekle obrazovanja pokaže zahvalnost za sve što su učinile na polju prirodnih nauka, kao i da se zahvali Udruženjima građana sa kojima su zajednički učestvovale u promociji bilingvalne STEM nauke, jer je to važno i za sve one koje će doći posle njih. Čomić je podsetila da nam je rođenjem data mogućnost da ostvarimo rezultate, ako želimo da istražujemo, da se čudimo, nalazimo odgovore i da se ostvarujemo u onome što je najlepši deo svakog naučnog istraživanja.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić je rekao da opština Kula, kao jedna manja opština, pored višejezičnost u srednjim školama učenicima u osnovnim školama omogućava školovanje na mađarskom, rusinskom i ukrajinskom jeziku, po čemu se i izdvaja od drugih opština.

-Ljubav prema svom maternjem jeziku, ljubav prema nauci pokazuje se iz celog ovog projekta„Bilingvalne STEM naučnice“ i suština cele ove priče je da donosi sjajne rezultate, rekao je predsednik Miljanić. On je dodao da je potrebno animirati sve, ne samo žene, da se bave naukom kao jedinim načinom da jedna mala zemlja, kao što je Srbija opstane i da napreduje. Takođe, Miljanić je na kraju iskoristio priliku da se još jednom zahvali organizatorima na pozivu i da ujedno čestita direktorki Srednje škole „Petro Kuzmjak“, Nataliji Budinski, Dan škole.

Sadržaj ovog programa namenjen je devojčicama uzrasta od 14 do 18 godina, koje potiču iz bilingvalnih sredina, odnosno pohađaju srednju školu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, a imaju želju da se bave naukom, takozvanim STEM disciplinama (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

 

Tagovi:
Pročitajte još: