U Somboru izložba Konstantinosa Petrovića

U Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, u utorak, 21. septembra, sa početkom u 19 časova, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “#ffffff rev0.3”, autora Konstantinosa Petrovića, a postavka izložbe trajaće do 9. oktobra.

Više o izložbi:

Projekat predstavlja seriju radova nastalih u periodu između 2019. i 2021. godine. Radovi se sastoje od predmeta sortiranih u više grupa, koji su nastali mašinskim putem, visokotiražnim štampanjem, livenjem, digitalnim putem, ili u serijskoj proizvodnji.

Predmete prikuplja, klasifikuje, a zatim koristi kao materijal za građenje svog vizuelnog izraza. Za predmete u ovoj novonastaloj zbirci, boja je primarni uslov, a kodiranjem predmeta na osnovu boje (davanjem šifre, odnosno imena), predmet gubi svoje značenje i pređašnju funkciju. Radovi predstavljaju „kolekcije”, koje za cilj imaju izazivanje intenzivnog vizuelnog nadražaja kod posmatrača, ali i pozivanje publike na učešće u sam proces dopunjavanja kolekcije.

Nastanak ove grupe radove može se razvrstati u tri faze:

• Faza I – Prepoznaje likovni potencijal ton karti, čime započinje koncept ovog rada. Kreće sa sastavljanjem pojedinačnih ton karti, koje gradi prikupljanjem isečaka iz bilo kakvog štampanog materijala, sa usmerenjem ka jasnim bojama.

• Faza II – Nakon faze I prelazi na prikupljanje plastičnih jednobojnih formi (edukativni kompleti, igračke, EVA pena, plastični predmeti jednokratne upotrebe), kojima započinje izradu zidnih kompozicija. Zidne kompozicije konstruisane su proizvoljnim izborom, oslanjajući se na efektivnost i privlačnost dinamike intenziteta među bojama.

• Faza III – Cilj krajnje faze je konstruisanje senzora koji realnu boju skeniranjem prebacuje u digitalni oblik, a zatim je putem štampača i svetlosti ekrana vraća u prvobitno stanje, odnosno realnost. Na ovaj način, usled nesavršenosti senzora i opreme za štampanje, nova boja uvek odstupa od prvobitne (makar i u gotovo nevidljivim promenama), tako da se višestrukim ponavljanjem postupka svaki put dobija drugačiji rezultat, udaljavajući se od prvobitnog bojenog uzorka.

Projekat jeste proces kontinuiranog prikupljanja i klasifikovanja. Kolekcije imaju mogućnost da se transformišu u skladu sa prostorom u kome se nalaze, kao i u skladu sa novododatim predmetima.
Svaki predmet, osim što predstavlja jediničnu vrednost u grupi, takođe može biti i uzorak kojim se realizuje eksperiment umnožavanja ili prikazivanja novih boja na osnovu već postojećih, koje se nalaze u kolekciji.