fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U terorističkim napadima u Turskoj za 7 godina ubijeno 408 ljudi

kolaž

Juče se u Istanbulu u pešačkoj turističkoj ulici Istiklal dogodila stravična eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 6 ljudi, a povređena je 81 osoba.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag saopštio je da je za eksploziju u centru Istanbula osumnjičena žena, koja je, prema njegovim rečima, sedela na klupi 45 minuta, a zatim ustala.

– Do eksplozije je došlo samo nekoliko minuta nakon što je otišla. Još uvek nije poznat njen identitet niti je jasno koja bi grupa mogla da stoji iza napada – rekao je ministar.

On je zatim dodao da postoje dve mogućnosti kako je došlo do eksplozije.

– Ili je torba imala mehanizam u sebi koji se aktivirao, ili je neko iz daleka aktivirao mehanizam. Istraga je još uvek u toku. moguće je da su namerno izabrali taj region. Ima puno stranaca, možda su želeli da svetu pošalju poruku. Turska je jaka država – poručio je ministar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bombaški napad u centru grada “miriše” na terorizam. Naveo je i da je eksplozija “izdajnički napad” i da će počinioci biti kažnjeni.

Ono što posebno uznemiruje jeste to da je ova eksplozija mnoge građane u Turskoj ponovo podsetila na strašne napade koji su se dogodili širom zemlje u poslednjih 7 godina, u periodu između 2015. i 2019. godine.

Za većinu ovih napada odgovornost su preuzele organizacije ISIS i kurdske grupe. U ovim napadima ubijeno je najmanje 408 osoba, računajući i stravičnu eksploziju koja se dogodila juče.

Samo 2015. dogodila su se tri napada, u kojima je poginulo najmanje 125 osoba.

Naredne godine dogodilo se čak devet napada, u kojima je poginulo najmanje 226 osoba. Potom, 2017. godine u dva napada ubijena je najmanje 41 osoba. Takođe kobna godina bila je 2019, kada je u dva napada poginulo najmanje 10 osoba.

Podsetimo, juče se u Istanbulu dogodila stravična eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 6, a povređena 81 osoba. Ovaj napad je okarakterisan kao teroristički napad, a turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu saopštio je da je osoba koja je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu uhapšena.

Turski mediji objavili su sinoć fotografiju žene za koju se sumnja da je umešana u bombaški napad u centru u Istanbula, u kome je poginulo šestoro ljudi, a 81 osoba povređena.

Od 42 hospitalizovana pacijenta petoro je i dalje na intenzivnoj nezi, od kojih je dvoje u teškom stanju.

Tokom noći turski šef policije Sulejman Sojlu je, prema pisanju Anadolije, objavio da je uhapšena osoba koja je postavila bombu.

“Nedugo nakon detonacije policija je uhapsila jedno lice za koje se veruje da je postavilo eksplozivnu napravu”, rekao je Sojlu.

Iako nije otkrio identitet osumnjičenog, ministar policije je rekao da je privedeno još 21 lice koje se dovodi u vezu sa eksplozijom i potvrdio da prvi nalazi istrage upućuju na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji PID.

Eksplozija se dogodila u centru grada, u ulici Istiklal koja je veoma popularna među turistima. Među povređenima je i državljanka Srbije iz Niša.

Tagovi:
Pročitajte još: