fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ predavanje o Konjovićevim delima i „pariskom iskustvu“

Slika

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ će danas biti upriličeno predavanje na temu „Slučaj akt: Dobrović-Šumanović-Konjović“ i to u okviru izložbe „Kolekcija kao ogledalo: modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“. Ovo predavanje vodiće istoričarka umetnosti, Katarina Simeunović.
Na predavanju će najviše biti reči o „pariskom iskustvu“ koje su dvadesetih godina prošlog veka prošli neki od naših najvećih slikara, uključujući somborskog maestra Milana Konjovića. Govoriće se o tragu koje je to iskustvo ostavilo na njihovo stvaralaštvo i razvoj slikarskog stila i rukopisa, koji su kasnije sva trojica vrsnih umetnika razvijali u skladu sa svojim senzibilitetima.
Spoj ova tri umetnika nije slučajan, budući da su se svi bavili ženskim aktom, a te aktove rešavali su potpuno različitim postupcima, ali ono što je zajedničko za slike Konjovića, Šumanovića i Dobrovića jeste da su kroz aktove prikazali i mesto ženskog telo u odnosu na muško, a neretko su prikazivali i stereotipe o ženskim i muškim ulogama.

Tagovi:
Pročitajte još: