U utorak predavanje prof. dr Gutmana o Somborskom indeksu

Akademik prof. dr Ivan Gutman po profesiji je hemičar. Tokom leta 2020. godine, dok je boravio u rodnom Somboru, razradio je hemijsku teoriju u okviru koje se pojavljuje jedna nova veličina – topološki indeks, za koji je predložio da se nazove „Somborski indeks“. Za manje od godinu dana, na ovu temu napisano je tridesetak naučnih radova širom sveta, dok se novi i dalje pojavljuju. Ono što je izuzetno važno je da su svi autori, koji su se bavili ovom temom, koristili baš njegov naziv za isti-“Somborski indeks”, zbog čega je on i univerzalno prihvaćen u svetskoj nauci.

Pozivnica na predavanje - Somborski indeks

U utorak, 14. septembra, u Svečanoj sali Županije, u 19 časova, Grad Sombor i Fondacija Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor organizovaće predavanje upravo akademika Ivana Gutmana. Tom prilikom, ovaj naučnik svetskog glasa i jedan od najvećih umova u Srbiji, objasniće na popularan način šta je to u stvari “Somborski indeks” i čemu služi.

Prof. dr Gutman - Somborski indeks

Predavanje je prilika da svi koji to žele, čuju reč ovog uvaženog naučnika, ali i odaju zahvalnost zbog svega što je činio i čini, da kroz svoje vanserijske naučne rezultate i sa velikim uspehom, trajno promoviše ime grada Sombora.