fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U Užicu počela “Era kulture”: Čačani simbolično predali titulu Prestonice kulture Srbije

Užice Era kulture

Titula Nacionalne prestonice kulture u Užice je stigla, simbolično, vozom iz Čačka, prošlogodišnje prve prestonice u okviru projekta Prestonica kulture Srbije.

Tim povodom u Užicu je posađena i sadnica šljive sorte “Čačanska rodna”, koja je bila moto i zaštitni znak prošlogodišnje manifestacije.

“Grad Čačak, kao prva nacionalna prestonica kulture, je unazad godinu dana učinio sve da, kroz mnogo programa sadržaja, oko 6.000 učesnika u svih programima, oko 230 završenih, koncipiranih i sjajno sprovedenih manifestacija, podigne ovu manifestaciju, prvu, koja se u našoj državi održava na jedan visok nivo”, istakao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, koji je prisustvovao svečanom predavanju titule.

“Sadražajn i autentičan umetnički program”

Manifestaciju je otvorila ministarka kulture Maja Gojković, koja je istakla da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja.

“Ideja vodilja ovog projekta je da nosilac prestižne titule nacionalne prestonice kulture o najboljem svetlu predstavi svoje kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo. Užice je važan grad za srpsku istoriju i kulturu, zato je i za njega, i za čitav ovaj kraj, ali i za celokupnu kulturnu scenu naše zemlje dragoceno to što će posetilaci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu. Ne sumnjam da će Užice kao prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i da ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada”, rekla je Gojković.

“Praznik svetlosti”

Umetnički koncept ovogodišnjeg projekta razvijan je pod motom “Praznik svetlosti”, duboko utemeljenim u lokalnoj tradiciji i činjenici da je Užice među prvima u Evropi imalo hidrocentralu, zasnovanu na principima Nikole Tesle.

Tesla je samo jedan od lučonoša manifestacije, pored monaha Teodosija, Marije Mage Magazinović, Milutina Uskokovića, Stiva Tešića, Mihajla Milovanovića i drugih velikana koji su svojim delom zadužili Užice.

“Nije slučajno što je monah Teodosije baš u manastiru Rujan napisao Rujansko četvorojevanđelje i dok je ta sveća gorela ona je zapravo svetlila vekove pred njim”, rekla je u obraćanju gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

“Još je manja slučajnost što je druga u svetu, a prva u Evropi na našoj Đetinji zaiskrila hidrocentrala pod gradom, stvorena na Teslenim principima. Tesla i Teodosije jesu lučonoše i noseće ličnosti sa kojima smo započeli pisanje aplikacije koja nam je i donela prestižnu titulu prestonice kulture”, dodala je gradonačelnica.

Užice dobija dva nova objekta kulture

U godini ere kulture Užice će realizovati značajne infrastrukturne projekte, među kojima je rekonstrukcija Gradskog kulturnog centra i izgradnja dva nova objekta kulture.

“Radi se praktično o rekonstrukciji čitave zgrade. Pored velike sale na prvom spratu imaćemo i studio sa gluvom sobom, omladinski klub, jednu multifunkcionalnu učionicu, ali i kompletne sisteme ventilacije, grejanja, elektroinstalacije, dojave požara”, rekao je za Euronews Srbija Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra Užice.

Baralić dodaje da je u okviru ovog projekta planirana i izgradnja novog objekta u kojem će se biti smešten gradski Dečji kulturni centar i Galerija keramike.

Programski sadržaji biće realizovani pod sloganom “Era kulture” kroz četiri tematske oblasti koje obuhvataju kulturno-istorijsko nasleđe i savremene umetničke prakse i perspektive u duhu strategije razvoja kulture Užica: “Lučonoše”, “Plamenite baklje”, “Šarena svetla reflektora” i “Sajber era”.

Menadžer projekta “Užice prestonica kulture za 2024.” Branislav Mitrović, za Euronews Srbija kaže da će za taj grad ovo biti godina festivala i koncerata.

“Simfonijski orkestar će biti u Užicu, ali i Ansambl ‘Kolo’, Kolibri, Big Bend i orkestar ‘Stanislav Binički’. Balet Narodnog pozorišta već 9. aprila gostuje sa ‘Kopelijom'”, najavio je Mitrović.

Era kulture u Užicu otpočela je multimedijalnim praznikom svetlosti, Simfonijskim orkestrom RTS-a, koncertima “Galije” i “Van Gogh”-a, a planirano je oko 200 raznovrsnih kulturnih programa tokom godine.

Tagovi:
Pročitajte još: