Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

U vršačke ustanove kulture ministarstvo ulaže 5,3 miliona dinara

Vršačka kula

Ministar kulture Nikola Selaković posetio je Vršac i tom prilikom potpisao ugovore o ulaganjima u ustanove kulture ovog grada u vrednosti od 5,3 miliona dinara.

Selaković je sa direktorkom Gradskog muzeja Ivanom Ranimirov potpisao četiri ugovora – za drugu fazu konzervatorsko-restauratorskih radova na sanaciji fasade zgrade Gradskog muzeja Vršac, tehničku zaštitu arhivske građe, Židovar (prostorna analiza i daljinska prospekcija) i istraživanje i dokumentovanje vinogradarskih praksi na području Vršca i okoline.

„Drago mi je da je Ministarstvo kulture stari partner Gradskog muzeja u Vršcu, koji je duže od jednog veka jedan od najreprezentativnijih primera bogate kulturno-istorijske umetničke baštine ovog dela Srbije“, rekao je Selaković nakon potpisivanja ugovora i izrazio zadovoljstvo što vršački Muzej posećuje veliki broj stranaca.

Ministar je podsetio da je Ministarstvo kulture u poslednje tri godine u Vršac investiralo 29,3 miliona dinara i najavio da će u razgovoru sa građanima razmotriti na koji način će i u narednom periodu moći da pomogne i podstakne kulturni život ovog dela Banata i Vršca kao jednog od najlepših gradova u Srbiji.

„Naš cilj je da do 2027. godine i do velike svetske izložbe ‘EXPO’ koja će se održavati u našoj prestonici, ali i svim gradovima i opštinama koji se nalaze u široj okolini Beograda, poput Vršca, omogućimo da dođu i da posete, između ostalog i Gradski muzej i Vršački grad, nekadašnju Vršačku kulu, koja je uspešno rekonstruisana i u kojoj je od prošle godine stalna postavka srednjevekovnog života zamka. Upravo tome i služi ‘EXPO’ – da omogući Srbiji skok u budućnost“, naglasio je ministar kulture.

Nakon ugovora za podršku Gradskom muzeju, Selaković je sa direktorkom Gradske biblioteke Vesnom Zlatičanin potpisao ugovor o finansijskoj podršci Ministarstva kulture za tehničko unapređenje rada novog ogranka ove ustanove u Uljmi.

Tagovi:
Pročitajte još: